Chleb pszenny z otrębami i ziarnami


Zdjęcie - Chleb pszenny z otrębami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



W kwestii produkcji chleba jestem osobą raczkującą (bułki to co innego, jakieś takie łatwiejsze się wydają:)). Większość rzeczy z tym związanych jest dla mnie nowa, lecz staram się stawić czoła wyszukanym przepisom i produkuję chleb - raz lepiej, raz gorzej. Zauważyłam, że często ci, którzy zaczynają przygodę z własnym wypiekiem chleba czują, że stąpają po bardzo niepewnym gruncie. Jego pieczenie tworzy swoistą barierę psychiczną u wielu osób. Uważają, że nie dadzą rady (dajcie znać jeśli się mylę).
Jakiś czas temu przeglądając blog Dorotus - Moje wypieki znalazłam filmik o pieczeniu chleba, gdzie jeden z piekarzy twierdził, że prezentowany przez niego chleb potrafiłoby zrobić sześcioletnie dziecko. Rzeczywiście - metoda wyrobu tego chleba była dziecinnie prosta.
Mój dzisiejszy chleb jest równie łatwy. W sam raz dla początkujących i zapracowanych. Zrobienie go zajmuje chwilę, jest smaczny i zdrowy.
Przepis pochodzi z Tvn Style „Zdrowie na obcasach”. Trochę zmieniłam dodatki, bo nie zapisałam przepisu i nie pamiętałam dokładnie ile jakich ziaren było:)

Zdjęcie - Chleb pszenny z otrębami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny z otrębami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny z otrębami i ziarnami
2 długie keksówki

3 szkl. ciepłej wody
1 szkl. mleka
10 dkg drożdży
1 kg mąki typ 650
2 szkl. otrębów pszennych
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia
2 łyżki pestek dyni lub pokrojonych suszonych śliwek


Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i otręby. Do mniejszej miski wlać mleko i wodę (mieszanka ma być letnia) i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, dosypać ziarna i dobrze wymieszać mikserem (ręką też by się dało), aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski.
Odstawić do wyrośnięcia. U mnie to trwało 25 min temp. około 24 °C. Obie keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Gdy ciasto urosnie rozdzielić je do dwóch foremek , włączyć piekarnik na 200°C i odstawić chleby ponownie do wyrośnięcia na 20 min. Następnie za pomocą pędzelka posmarować wierzchy olejem i posypać makiem. Wstawić foremki do piekarnika na około 1 godzinę. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wyda głuchy odgłos.

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb