Chleb pszenny z orzechami

Chleb pszenny z orzechami

Dzisiaj polecam pyszny pszenny chleb  na maślance z orzechami. Zamieniłam orzechy włoskie na laskowe ale myślę, że z każdymi będzie smakował wspaniale. Ciasto świetnie się wyrabiało i bez problemu wyrastało. Chleb upiekłam jako jeden bochenek bo  nie miałam zbyt dużo czasu ale przepis podaję za źródłem a tam sa wskazówki jak uformować wieńce.

Zdjęcie - Chleb pszenny z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej (wrzątku) wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 750
  • 1 paczuszka (7 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka ciemnego syropu kukurydzianego lub melasy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 4 1/2 – 5 1/2 szklanki mąki pszennej*
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (użyłam laskowych)

Do małej miski wsypać mąkę pszenną razową i zalać ją 1 szklanką wrzątku. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W dużej misce zalać suszone drożdże 1/2 szklanki ciepłej wody. Pozostawić na 5 minut. Dodać syrop kukurydziany, sól i jogurt. Wymieszać całość łyżką. Dodać zawartość miski z zaparzoną mąką. Wymieszać całość przy pomocy miksera.  Cały czas miksując  dodawać po 1 szklance mąki. Wyrabiać całość mikserem przez 5 minut. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 15 minut. Ciasto przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać dłońmi przez 10 minut. Czystą miskę posmarować olejem, obtoczyć w nim ciasto, tak, żeby olej pokrywał całą jego powierzchnię. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrastania na około 1 godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Do ciasta dodać orzechy i ponownie wyrobić. Podzielić je na 2 połowy. Na obsypanym mąką blacie z każdej części ciasta uformować wałek długości 40 cm. Obydwa wałki spleść ze obą i uformować z nich wieniec. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.  Zamiast wieńca z ciasta można uformować bochenek.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 – 35 minut. Chleb ma mieć złotobrązową skórkę i wydawać głuchy odgłos popukany od spodu. Chleb pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów