Chleb pszenny z awokado
Awokado to jeden z takich składników, które są dosłownie jak gąbka (należy do nich również na przykład tofu). Chłoną smak, który zdecydujemy się im nadać, ale dają nam w zamian niesamowitą konsystencję, która podnosi jego walory.
Nie zaskoczę pewnie nikogo nawiązaniem do guacamole- meksykańskiej pasty z awokado, która przenosi w sobie smaki ziół, czosnku czy pomidorów. Jest absolutnie wyborna, a zjedzona na kromce świeżego, domowego pieczywa, po prostu niezastąpiona. Może jednak uda mi się zaskoczyć niektórych, że ostatnio zamiast tworzyć z miękkiego awokado rozpływającą się w ustach pastę, użyłam je jako dodatek do ciasta czekoladowego. A konkretnie do brownie, z natury bardzo wilgotnego ciasta, lekko zakalcowatego. Spotkałam się z takim pomysłem w różnych źródłach i postanowiłam spróbować.
Jakież było moje zaskoczenie, gdy odkryłam, że moje brownie, dzięki temu dodatkowi stało się niezwykle miękkie i sprężyste. Jaka więc myśl naszła mnie dosłownie zaraz potem? Trzeba spróbować użyć awokado do chleba!
Wyobraziłam sobie miękki, sprężysty (no właśnie to słowo najlepiej oddaje sprawę) bochenek. W rzeczywistości niewiele się pomyliłam, dodałabym tylko to fakcie, że dzięki awokado, chleb ma również uroczy, zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie!
Chleb pszenny z awokado Autor: Sliwka Porcje: 1 Skladniki- 1 miękkie awokado
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 25 g płatków owsianych
- ok. 100 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, drożdże, płatki owsiane i suszone oregano.
- Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć (w rękach lub w miseczce). Dorzuć do suchych składników i zacznij zagniatać ciasto.
- Zagniatając ciasto powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, ale nie wlej wody zbyt szybko, gdyż awokado z natury jest mokre i po chwili może okazać się, że zagniatane ciasto jest zbyt lepkie.
- Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką z pełnego przemiału/bułką tartą lub otrębami (aby ciasto po upieczeniu nie przywarło do formy). Możesz też wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do formy, przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny. Ciasto powinno znacznie powiększyć objętość.
- Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wstaw formę do piekarnika i piecz przez ok. 25, aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, wyjmiesz ją bez przylepionych kawałków ciasta.