Chleb pszenny-razowy z suszonymi morelami i tymiankiem
Chleb lubi sól. Wie o tym każdy domowy piekarz i smakosz.
Lecz chleb nie tylko z solą się je. Dla mnie chleb idealny to taki o chrupiącej skórce i lekko wilgotnym środku. Powinny się w nim mieszać smaki słodko-słone, bo takie kombinacje często bardzo dobrze się sprawdzają.
Morele za to lubią się z ziołami. Nie tylko te świeże, ale także suszone owoce. Latem lubię soczyste morele łączyć z listkami zielonego tymianku. Jesienią sięgam z chęcią po suszone. A dziś wrzuciłam je do pszenno-razowego chlebka. I to był strzał w dziesiątkę, bo od dziś ten chleb będzie w czołówce moich ulubionych.
Kromki, jeszcze nie do końca ostudzonego chleba zaczęły znikać zbyt szybko, więc zostawiłam kawałek bochenka na jutro. I schowałam na śniadanie
Chleb pszenny-razowy z suszonymi morelami i tymiankiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 hours 30 mins Czas pieczenia: 50 mins Calkowity czas: 4 hours 20 mins Porcje: 1 Skladniki- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml letniej wody
- 230 g mąki pszennej razowej
- 370 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- łyżeczka drożdży suszonych (nie jest to konieczne)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 100 g suszonych moreli
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- łyżeczka suszonego tymianku
- Mąkę pszenną łączymy z mąką razową (nie trzeba przesiewać, szczególnie pełnoziarnistej). Dodajemy zakwas, drożdże (jeśli zakwas jest słaby), cukier, sól. Siekamy drobno tymianek i dodajemy razem z suszonym.
- Morele kroimy bardzo drobno i obsypujemy je mąką. Wrzucamy do misy.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając letnią wodę. Robimy to stopniowo, łącząc ze sobą składniki. Ciasto na chleb zakwasowy nie musi być długo wyrabiane. Jego konsystencja będzie przypominała gęsty jogurt. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na pół godziny-godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 45-50 minut. Jego skórka powinna być rumiana. Razowca wyjmujemy z piekarnika, z formy i studzimy na kuchennej kratce.