Chleb pszenny pełnoziarnisty napakowany słonecznikiem na zakwasie (rosnący nocą)
Tym razem proponuję chleb na zakwasie, jak dla mnie przepis wyłącznie na weekend bo w tygodniu nie mam szans na oczekiwanie wystudzenia pachnącego bochenka. Chleb dla cierpliwych ponieważ wyrabia się go popołudniu, całą noc pozostawia w piekarniku do wyrośnięcia. Ja ustawiłam piekarnik aby automatycznie się włączył i skończył piec o przyzwoitej godzinie abym zdążyła ułożyć go na kratce do wystudzenia a potem wrócić na drzemkę podczas stygnięcia ;). Łatwy w przygotowaniu i pyszny, lekko kwaśny i wilgotny w środku. Długo zachowuje świeżość.
Poziom trudności: 5/10
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 20 min czas oczekiwania:12h
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki słodu chlebowego jasnego
- 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 4 kopiaste łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 2h wcześniej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Słód zalewam ciepłą wodą i odstawiam do przestygnięcia.
2. Wszystkie suche składniki mieszam w misce.
3. Na koniec dodaję wodę ze słodem oraz zakwas.
4. Mikserem wyrabiam ciasto. Jest zdecydowanie zbyt luźne aby robić to ręcznie, jednak nie lejące.
5. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Tak przygotowany bochenek umieszczam w piekarniku, ustawiam właściwy program (220st) czas pieczenia na 45min i zostawiam na całą noc.
7. Upieczony chleb wykładam na kratkę do przestudzenia.
Smacznego