Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa

Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa


Postanowiłam wziąć udział w konkursie "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".

Wiedziałam, że to musi być mój szczególny wypiek. Przestudiowałam kilkadziesiąt przepisów, które podpowiedziały mi jakich składników powinnam użyć i w jakich proporcjach.. Szczególnie podpatrzyłam robienie zakwasu piwnego, tyle, że ja zrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika.. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie ugryźć gdy był jeszcze gorący.. i po prostu pycha !! Delikatny, puszysty pachnący bazylią miąższ.. i ta wspaniała chrrrupiąca skórka.. wręcz idealny wypiek :-)Z podanego przepisu wychodzi jeden duży lub dwa mniejsze bochenki.
Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na zakwas piwny
  • 4 łyżki czynnego zakwasu żytniego
  • 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe
  • 100 g maki żytniej

Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny.
Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto właściwe:
  • 650 g mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy
  • 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
Dodatkowo:
  • Jedno rozmącone jajko,
  • Łyżka mleka
  • Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik)
Zdjęcie - Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki suszonych drożdży.Z wszystkich składników dokładnie wyrobić jednolite i gładkie ciasto a następnie zostawić pod przykryciem na ok. 2 godziny do podwojenia ilości ciasta.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować jeden duży podłużny bochenek lub dwa mniejsze. ( ja piekłam w większej foremce o pofałdowanych brzegach ) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny.Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec pierwsze 10 minut w temperaturze 250 stopni C a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut. W połowie pieczenia chleb należy wyjąć na chwilę i odwrócić, aby się podpiekł spód.Upieczony chleb powinien wydawać wydawać głuchy odgłos po uderzeniu od spodu.Po wyjęciu chleb wystudzić na kratce.Smacznego :-)

Kategorie przepisów