Chleb pszenny na jajach i miodzie (prawie jak chałka)
Przyznam, że najpierw planowałam zrobić chałkę, jako, że nigdy jeszcze jej nie robiłam wydało mi się to ciekawe. Po kilku chwilach doszłam jednak do wniosku, że tak słodkiego pieczywa nie mam specjalnie z czym podać. Postawiłam więc na ograniczenie ilości cukru i zastąpienie go odrobiną miodu. Chlebek wyszedł niesamowity, przepyszny, puszysty jak chmurką. Ja osobiście bardzo lubię puszyste pieczywo rozpływające się w ustach. Jeżeli wy też to koniecznie musicie wypróbować ten chleb. Wyrabia się do na wyczucie ponieważ trzeba podsypywać go mąką ale wart jest zachodu.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 3h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
- 8g drożdży instant
- 190g ciepłej wody
- ½ łyżki soli
- 420g mąki
- 2 duże roztrzepane jajka
- 50g roztopionego masła
- 1 łyżka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Jeżeli zbyt mocno klei się do rąk podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy dalej. Ważne jest aby nie podsypywać zbyt dużo mąki bo chleb straci swoją lekką konsystencję. Więc jeżeli podsypujemy to po 1 łyżce stołowej mąki. Po wyrobieniu ciasto powinno być delikatne, plastyczne i powinno odchodzić od brzegów miski.
2. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą. Miskę zawijamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
3. Podczas wyrastania odgazowujemy ciasto dwukrotnie.
4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części. Rolujemy je aby powstały długie wałeczki ciasta. Łączymy je z sobą szczytami i zaplatamy jak chałkę. Instrukcje wizualną jak zaplatać chałkę znajdziecie w internecie w wielu miejscach.
5. Zapleciony chlebek umieszczamy w formie silikonowej, zawijamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.
6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st i pieczemy 35minut.
7. Studzimy na kratce. Smacznego!