Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką

Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką

Kolejny chlebek z moich przepisów, jest bardzo prosty w wykonaniu ponieważ jest bez wyrabiania, jedyne co trzeba zrobić to dodać podane składniki i wymieszać a będziecie zachwyceni efektu końcowego. Ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu po prostu powala na kolana, jeżeli wolicie upiec swojski chlebek to zachęcam gorąco do zapoznania się z podanym poniżej 👇 przepisem, już nie wspomnę jak szybko znika taki swojski świeżo upieczony chlebuś. Wystarczy mieć podstawowe składniki a i chęci do zrobienia takiego chlebka, już nie będę Was zanudzać i biorę się za napisanie przepisu oraz wstawię fotografie co i jak wykonać, wszystkim serdecznie życzę udanych wypieków

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiskładniki :

 

 

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki czarnuszki

dodatkowo :

 

1 łyżka miękkiego masła
wykonanie :

Początkowo należy przygotować potrzebne nam składniki do zrobienia ciasta na chleb ( proszę nie zwracać uwagi na opakowanie drożdży jest ono większe ale było 7 g ponieważ wcześniejsze 7 g wykorzystałam do ciasta drożdżowego robionego na zamówienie ). Następnie do miski wsypać kolejnością najpierw mąkę ( u mnie szklanka ma poj. 250 ml ) później drożdże suszone, cukier, sól oraz czarnuszkę a po wsypaniu suchych składników dodać mokre czyli olej ( kto jaki chce ) oraz ciepłą letnią wodę ( nie może być gorąca ponieważ zaparzy się mąka ), całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników. Po wymieszaniu składników naczynie owalne żaroodporne posmarować po całości i przełożyć do niego wymieszane na chleb ciasto wyrównując wierzch, tak przygotowane odstawić na 1 godzinę pod ściereczką aby podwoiło swoją objętość

 

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo wyznaczonym czasie gdy już ciasto podwoiło swoją objętość piekarnik nastawić na 200 stopni, naczynie żaroodporne nakryć pokrywą i piec przez 60 minut, pierwsze 30 minut piec z pokrywą a po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec kolejne 30 minut już bez przykrycia do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków chlebka, upieczony chleb wyjąć z piekarnika, a z naczynia przełożyć na kratkę ( chlebek wychodzi bez żadnych oporów ) od piekarnika i studzić do całkowitego ostygnięcia no chyba że ktoś nie będzie mógł się oprzeć i chętnie zje jeszcze ciepłą piętkę na przykład z masłem i solą tak jak u mnie chłopaki 😂Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPo ostygnięciu mamy gotowy chlebek na śniadanie lub kolację, jest zależne kiedy go wykonamy akurat ja zrobiłam rano jak tylko wstałam więc mieliśmy na kolację, swojski upieczony przepyszny chlebek można zajadać z czym tylko mamy ochotę na przykład z ulubioną wędliną lub z warzywami takimi jak pomidor, ogórek, sałata czy choćby rzodkiewką. Przepis jak najbardziej polecam ponieważ jest prosty w wykonaniu bez zbędnego ugniatania - wyrabiania mieszamy i tylko upiec a wtedy cieszymy się swoim wypiekiem Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenny na drożdżach z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów