Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A B C, Chleba chcę.

Władysław Bełza

Co zrobić jeśli dwie osoby mają ochotę wspólnie zjeść na kolację świeżo upieczony domowy chleb, ale każda z nich chce innego chleba?

Nie od dziś wiadomo, że ważnym łącznikiem relacji międzyludzkich jest kompromis. Stwierdzenie tego jest banałem, jednak o wiele trudniej tę starą śpiewkę wprowadzać w życie codzienne.

Budując więź z drugą osoba najłatwiej jest testować jej cierpliwość podczas drobnych sporów np. o jedzenie. Jeżeli jedna osoba ma ochotę na świeży chleb pszenny, a druga marzy o domowym chlebie żytnim - jako kompromis można upiec chleb pszenno-żytni!

To także propozycja dla tych, którzy sami nie mogą się zdecydować na jaki chleb mają ochotę. Bardzo polecam ten przepis, chleb wychodzi przepyszny :)

Chleb pszenno-żytni Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 1 godz 40 min Składniki
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól, cukier. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 10 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.
  2. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.
  3. Po tym czasie formujemy okrągły chleb, kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb możemy naciąć np. na krzyż lub gwiazdę (widoczne na zdjęciu). Ciasto przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Kategorie przepisów