Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem


Kolejny przepis na prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto wyrabiamy mikserem z końcówką haków, odstawiamy do wyrośnięcia, przekładamy do foremki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb jest wyrabiany z mąki pszennej i żytniej w proporcji pół na pół. Jest wilgotny i sprężysty, jego smak dodatkowo wzbogacają ziarna słonecznika.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM



Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
250 g mąki pszennej
250 g maki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
100 g ziaren słonecznika
250 ml letniej wody


Jak zrobić chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać sól, ziarna słonecznika, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć je do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać zwilżonymi dłońmi i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia (chleb powinien wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki). Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować wierzch chleba wodą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć, odstawić do ostudzenia na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Prosta bagietka z 5 składników
1

Prosta bagietka z 5 składników

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Szybki chleb na drożdżach instant
1

Szybki chleb na drożdżach inst…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułki pszenne z ziarnami
2

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia