Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem prezentuję kolejny szybki chlebek i chociaż obiecałam, że będzie przepis na naleśniki, to muszę napisać o tym pieczywie.
To następna wersja bardzo łatwego chleba, ale już nie tak skromna jak poprzedni przepis. Jego tajemnicą, jak przy większości chlebków, jest dokładne wyrabianie i długie wyrastanie ciasta. Sposób na domowy chleb ze słonecznikiem.
Zaczynamy!


Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
400 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
½ szklanki ziaren słonecznika


Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy poza ziarnami słonecznika.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Kiedy ciasto podrośnie, łączymy je ze słonecznikiem i odstawiamy na 40 minut.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto uformowane w bochenek. Ciasto zostawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
Chociaż wydaje się to bardzo pracochłonne to zapewniam, że wcale takie nie jest.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia i zawijamy w płócienną ściereczkę.
Polecam! Chleb rośnie gigantyczny :-)

Kategorie przepisów