CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ZAPARKĄ

W związku z weekendem i nadrabianiem zaległości po sesji miałam krótką przerwę chlebową, jednak nie mogłam się doczekać aż ją nadrobię. Wybór padł na chlebek znaleziony u Anny. Zmodyfikowałam go ze względu na brak dodatkowych 12h. Wersja ekspresowa  okazała się być nieziemska. Ten chlebek zrobił u nas furorę. Według mnie jest idealny. Delikatny miąsz, z minimalnie chrupiącą skórką. Ma wyczuwalny nie narzucający się aromat dokładnie taki, który nazwałabym kwintesencją chleba. Świeżość utrzymuje śmiało co najmniej 3 dni. Ja mogłabym go jeść codziennie jednogłośnie z pozostałymi domownikami. Jako, że jest to obecnie mój bezkonkurencyjnie ulubiony obecnie chleb szczerze go polecam.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z  ZAPARKĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 4-4,5h

Poziom trudności: 8/10

SKŁADNIKI:

Na zaparkę:

  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g (150 ml) gorącej wody

 

  • 100g zakwasu pszennego
  • 290 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 50 ml wody
  • 3 g drożdży suchych
  • 1 łyżka miodu
  • u mnie dodatkowo 3 łyżki uprażonego na patelni słonecznika

 

  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 100g mąki żytniej zalewamy wrzątkiem i mieszamy widelcem, powstanie gęsta klejąca breja. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2. Następnie do miski z zaparką wrzucamy pozostałe składniki  POZA solą. I wyrabiamy gładkie ciasto (4-5minut wyrabiania). Na tym etapie ciasto początkowo będzie bardzo kleiło się do rąk ale jednocześnie będzie bardzo zwięzłe, łatwo będzie z niego uformować kulę, która nie będzie rozlewać się na boki.

2. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku, szczelnie związujemy i odstawiamy na 1h.

3. Po tym czasie sól mieszamy z oliwą i wlewamy do miski z ciastem. Ponownie wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników.

4. Ponownie miskę z ciastem umieszczamy w worku i odstawiamy na 1,5h.

5. Następnie formujemy bochenek  i umieszczamy go w koszu do wyrastania chleba oprószonym mąką złączeniem do góry.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z  ZAPARKĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Kosz wsuwamy do worka i odstawiamy na 1,5h.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z  ZAPARKĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do 270st.

8. Na gorącą blachę przekładamy chleb, szybko płytko nacinamy i wsuwamy do piekarnika, spryskując go jednocześnie wodą 4-5razy i zmniejszamy temperaturę do 240st.

9. Pieczemy 30minut.

10. Studzimy na kratce.

Zdjęcie - CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z  ZAPARKĄ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego! 

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb