Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką
Ten chleb jest bardzo podobny do tego, tu też dodałam majonez. Dałam również sporo mąki żytniej chlebowej i serwatkę zamiast wody.
Chleb wyszedł nieco cięższy, o bardziej treściwym miąższu niż poprzedni, ten chleb bardziej syci i wystarczy jedna kromka aby się najeść.
Można go wyrobić w maszynie do chleba, lub ręcznie.
Chleb pszenno-żytni z majonezem i serwatką
1 duży bochenek
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml serwatki
3 łyżki zakwasu żytniego
1 łyżka majonezu
600 g mąki pszennej typ 650
300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 i 4/3 łyżeczki soli
Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania.
Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nastawić na 210°C. Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około 25 minut.