Chleb pszenno-żytni pięciogodzinny
Ten chleb piekę ostatnio 2 razy w tygodniu. Zapach jest niesamowity, skórka chrupiąca i piękne regularne dziury. To taki chleb codzienny, uniwersalny – w zasadzie do wszystkiego. Przygotowanie nie jest problematyczne, wystarczy tylko kilka drobnych zabiegów, aby móc cieszyć się wspaniałym domowym chlebem. Chrupiąca skórka, i sprężysty miąższ przypominający chleb na zakwasie to jest to, co w chlebie lubię najbardziej, a ten przepis mi to gwarantuje niezależnie od kapryśności pogody.
Na ten moment jest to mój ulubiony przepis, ale traktuję go jako przedsmak „zakwasowców”, za których naukę wypiekania mam zamiar się lada moment zabrać. W każdym razie jest to chleb, który warto upiec – pyszny, prosty i zachowujący świeżość nawet przez kilka dni, co jest niemożliwe w przypadku chlebów kupowanych w sklepach.
Składniki:
(1 spory bochenek)
- 350g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 100g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 10g soli
- 2g suszonych drożdży
- 360g letniej wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Obie mąki zalej wodą, wymieszaj dokładnie, przykryj szczelnie i odstaw na 30 minut.
- Namoczoną mąkę posyp drożdżami i zacznij wyrabiać za pomocą miksera. Gdy drożdże przemieszają się z mąką, dodaj sól. Wyrabiaj ciasto przez około 3 minuty aż stanie się sprężyste i ciągnące.
- Odstaw na godzinę pod przykryciem.
- Po upływie godziny złóż ciasto (mokrymi dłońmi rozciągaj ciasto i składaj na pół, obracaj o 90° i powtarzaj czynność jeszcze trzy razy, do zatoczenia pełnego koła). Odstaw na kolejną godzinę i ponownie złóż ciasto. Nie podsypuj mąką, dobrze zwilż dłonie.
- Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 godziny.
- Ciasto można pozostawić też do wyrośnięcia w lodówce. W tym celu złóż ciasto 10 minut po wyrobieniu i wstaw do lodówki pod przykryciem. Z powodzeniem możesz zostawić je na noc lub 8-10 godzin. Następnie przełóż na blat kuchenny lub pod żarówkę w piekarniku i pozwól ciastu się ogrzać. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę i uformuj bochenek. Przełóż do koszyka rozrostowego, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 230°C z parą.
- Wyrośnięty chleb przełóż na blachę oprószoną otrębami lub semoliną i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i dopiekaj przez kolejne 15-20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!