Chleb pszenno-żytni na piwie

Chleb pszenno-żytni na piwie to ciekawa i smaczna wariacja na temat tradycyjnego chleba, w którym zamiast zwykłej wody do ciasta używa się piwa. Tego typu chleb wyróżnia się intensywniejszym smakiem, wilgotnością i specyficzną teksturą. Do przygotowania ciasta nie używajcie piwa wyciągniętego z lodówki, napój musi mieć temperaturę pokojową. Dobrze komponuje się z klasycznymi dodatkami takimi jak ser, wędliny, pasztety.

- Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml ciepłej wody
- Pozostałe składniki :
300 g mąki pszennej typ 450 lub 550
150 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
300 ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej
- Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na około 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien „ruszyć”, na jego powierzchni powinny znajdować się bąbelki, może też trochę urosnąć.
- Do większej miski przesiać obie mąki, dodać sól, olej, piwo i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, obsypać delikatnie mąką i krótko zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (25cm). Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Chleb powinien podrosnąć do brzegu foremki. Rośnie również w piekarniku.