Chleb pszenno-żytni na piwie

Chleb pszenno-żytni na piwie

Chleb pszenno-żytni na piwie to ciekawa i smaczna wariacja na temat tradycyjnego chleba, w którym zamiast zwykłej wody do ciasta używa się piwa. Tego typu chleb wyróżnia się intensywniejszym smakiem, wilgotnością i specyficzną teksturą. Do przygotowania ciasta nie używajcie piwa wyciągniętego z lodówki, napój musi mieć temperaturę pokojową. Dobrze komponuje się z klasycznymi dodatkami takimi jak ser, wędliny, pasztety.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Chleb pszenno-żytni na piwieSkładniki
  • Zaczyn :
  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 50 ml ciepłej wody

  • Pozostałe składniki :
  • 300 g mąki pszennej typ 450 lub 550

  • 150 g mąki żytniej typ 720

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki oleju

  • 300 ml jasnego piwa w temperaturze pokojowej

Przygotowanie
  • Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na około 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien „ruszyć”, na jego powierzchni powinny znajdować się bąbelki, może też trochę urosnąć.
  • Do większej miski przesiać obie mąki, dodać sól, olej, piwo i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, obsypać delikatnie mąką i krótko zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (25cm). Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Chleb powinien podrosnąć do brzegu foremki. Rośnie również w piekarniku.

Kategorie przepisów