Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami

Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami



Już dawno nie piekłam żadnego chleba, więc postanowiłam upiec chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. Po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny.
Zdjęcie - Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na dwa bochenki chleba ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej, 250 g mąki owsianej, 10 g suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, 320 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych, 4 suszone śliwki drobno pokrojone, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego majeranku, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżeczka prażonej cebulki.
Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, 1 łyżka mleka, Ziarno do posypania
Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego :-)

Kategorie przepisów