Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie

Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz bliżej święta. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście jaki chleb upieczecie na święta może skuszę Was tym przepisem.

Oto chleb pszenno-orkiszowy, który możecie upiec na dowolnym zakwasie: żytnim, pszennym lub orkiszowym. Jego znaczącym dodatkiem jest suszona żurawina, nadaje mu ciekawej słodyczy i przy okazji świątecznego charakteru. Chociaż to chleb, który będzie smakował i pasował na śniadaniowym stole przez cały rok

Jeśli macie problem z formowaniem okrągłych bochenków i nie macie koszyka, to możecie wyrobione ciasto po prostu przełożyć do formy keksówki i upiec go w wersji prostokątnej. Polecam, bo to naprawdę rewelacyjny chleb!

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb pszenno-orkiszowy z żurawiną na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 4 godz. 45 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy. Łączymy z solą, zakwasem i suszoną żurawiną.
  2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka posypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na kolejne 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyrośnięte ciasto. Jeśli mamy ochotę, chleb można dodatkowo naciąć.
  6. Bochenek pieczemy przez 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut.
  7. Upieczony, rumiany chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z jabłkiem i cebulką.

Kategorie przepisów