Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że chleb najlepiej smakuje przełamany słodkimi dodatkami. No dobra, może to nie jest wiedza powszechna, tylko ja po prostu za tym przepadam. Lubię jednak wierzyć, że większość naszych czytelników podziela moją opinię. Gdy w słonym chlebie natrafimy na chwilkę, dosłownie na moment, na słodki dodatek, wszystko jakby zaczyna nabierać kolorów:) Dlatego właśnie postanowiłam stworzyć kolejny bochenek, w którym główną rolę grają rodzynki.

Z mąką orkiszową lubimy się również nie od dziś, ale ostatnio dosłownie sabotuje wszystkie moje wypieki. Bezczelnie wkręcam ją wszędzie, gdzie się tylko da. Ale nikt nie narzeka. W końcu to nie tylko dobre dla zdrowia, ale również super wpływa na konsystencję naszych wypieków. A w samym chlebie, to ona jest odpowiedzialna za ten pyszny, wilgotny miąższ.

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyczarujcie więc sobie i wy ten pyszny bochenek na zakwasie.

Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 12 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • 100 g zaczynu
  • 200g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 260 ml wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w miseczce i odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć.
  3. Gdy ciasto będzie jednolite zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 25-centymetrowej, prostokątnej foremki.
  5. Uklep ciasto w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 6-8 godzin).
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Piecz ok. 30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z figami

Chleb z figami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gruszkowy z imbirem

Chleb gruszkowy z imbirem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb