Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami
Nie od dziś wiadomo, że chleb najlepiej smakuje przełamany słodkimi dodatkami. No dobra, może to nie jest wiedza powszechna, tylko ja po prostu za tym przepadam. Lubię jednak wierzyć, że większość naszych czytelników podziela moją opinię. Gdy w słonym chlebie natrafimy na chwilkę, dosłownie na moment, na słodki dodatek, wszystko jakby zaczyna nabierać kolorów:) Dlatego właśnie postanowiłam stworzyć kolejny bochenek, w którym główną rolę grają rodzynki.
Z mąką orkiszową lubimy się również nie od dziś, ale ostatnio dosłownie sabotuje wszystkie moje wypieki. Bezczelnie wkręcam ją wszędzie, gdzie się tylko da. Ale nikt nie narzeka. W końcu to nie tylko dobre dla zdrowia, ale również super wpływa na konsystencję naszych wypieków. A w samym chlebie, to ona jest odpowiedzialna za ten pyszny, wilgotny miąższ.
Wyczarujcie więc sobie i wy ten pyszny bochenek na zakwasie.
Chleb pszenno-orkiszowy z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 12 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe:
- 100 g zaczynu
- 200g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 260 ml wody
- Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w miseczce i odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć.
- Gdy ciasto będzie jednolite zagniataj jeszcze kilka minut.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 25-centymetrowej, prostokątnej foremki.
- Uklep ciasto w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 6-8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz ok. 30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.