Chleb pszenno-orkiszowy na młodym zakwasie
Po wakacyjnych wojażach i późniejszym remoncie, taki domowy chleb to moje kulinarne spełnienie marzeń .
/ przepis własny, składniki na 1 bochenek/
- 100 g zakwasu żytniego razowego
- 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 320 g ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
W misce wymieszać wodę, zakwas oraz drożdże. Odstawić na 10 minut. Następnie przesiać do miski mąkę, dodać sól, siemię lniane i pestki dyni. Zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do koszyka rozrostowego lub durszlaka, wcześniej obficie wysypanego mąką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 h). Na dno piekarnika położyć ceramiczne naczynko wypełnione wodą. Następnie rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. (z termoobiegiem) i piec w nim chleb przez 10 minut. Wyłączyć termoobieg i dopiekać chleb w temperaturze 210 stopni przez 30 minut. Chleb studzić na kuchennej kratce. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________