Chleb pszenno-orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowo-żytni  z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 1 szklanka  razowej mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej typ 405

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 250 ml   cieplej wody

1 paczka drożdży suchych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, solą i drożdżami. Dodać wodę, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto  wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec 40 min.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb marchwiowy na zakwasie. Październikowa Piekarnia
1

Chleb marchwiowy na zakwasie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb marchwiowy na zakwasie
1

Chleb marchwiowy na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Najprostsze pszenne bułki bez jajek i mleka
2

Najprostsze pszenne bułki bez…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb piwny na zakwasie z miodem
1

Chleb piwny na zakwasie z miod…

Tosia Tosia
Smakowity chleb