Chleb pszenno-orkiszowo-żytni z siemieniem lnianym

Zdjęcie - Chleb pszenno-orkiszowo-żytni  z siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 1 szklanka  razowej mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej typ 405

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

ok. 250 ml   cieplej wody

1 paczka drożdży suchych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, solą i drożdżami. Dodać wodę, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto  wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem. Przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200º C i piec 40 min.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb