Chleb portugalski (Pão de água)

Chleb portugalski (Pão de água)

Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chleb portugalski (Pão de água). Portugalski chleb wodny – nazwa sama w sobie wzbudza ciekawość i skojarzenia z tradycyjną kuchnią tego urokliwego kraju. To pieczywo, które nie tylko podbija serca miłośników chleba, ale także zachwyca swoją prostotą, charakterem i delikatnym smakiem. Wszechobecny w Portugalii, a także zdobywający popularność w wielu innych regionach, ten chleb to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Bochenek portugalskiego chleba wodnego to klejnot wśród pieczywa. Składników jest niewiele, a mimo to efekt jest oszałamiający. Kierując się autentycznym przepisem – przygotowanie tego chleba staje się swoistą podróżą przez tradycję i smaki Portugalii. Aby wyczarować ten magiczny bochenek, potrzebujemy zaledwie kilku składników, czyli: mąki pszennej chlebowej o typie 750,  wody, drożdży instant (suszonych) oraz soli. To właśnie z tej niewielkiej listy narodzi się wyjątkowe pieczywo, które jest równie wyjątkowe w smaku, jak i w swojej estetyce.

Portugalski chleb wodny łączy w sobie dwie ważne cechy: delikatność i chlebową substancję. Chrupiąca skórka otacza wnętrze pełne miękkości i lekkości, tworząc zgrany duet. Nuta soli nadaje mu głębię smaku, a suszone drożdże instant są kluczem do jego pięknie wyrośniętej struktury.

Autoliza / samohydroliza chleba portugalskiego

Osiągnięcie perfekcyjnej konsystencji tego chleba wymaga uwagi, ale rezultat jest warty każdej chwili poświęconej na jego przygotowanie. Pierwszy proces mieszania wody z mąką to moment, kiedy ciasto nie ma jeszcze gładkiej ani elastycznej struktury i przypomina ciągnącą, kudłatą masę. To proces autolizy i zaznaczę, że nie jest to wyrastanie chleba. Czasami mówi się – samohydroliza. To takie jakby namaczanie mąki, dzięki czemu zaczyna rozwijać się gluten i skraca (lub przynajmniej ułatwia) właściwe wyrobienie ciasta na chleb. Dopiero po tym etapie (40 minut leżakowania) dodaję drożdże i sól, a następnie wyrabiam ciasto chlebowe. Ideą tego przepisu jest, by ciasto było mocno uwodnione (wysoka hydracja) i niemalże lejące się. Stąd zapewne nazwa chleba – chleb wodny. To ważna wskazówka dla osób chcących skorzystać z przepisu – ten chleb jest bardzo lejący, nawet „glutowaty”.

Podążając za tą tradycyjną recepturą wyczarowujesz w swojej kuchni kawałek portugalskiej atmosfery i smaku. Zapraszam do podróży przez smakowe krajobrazy i rytmy Portugalii, które każdy kęs tego chleba przynosi bezpośrednio na Wasz stół.

Dla fanów Portugalii mam jeszcze jedną recepturę na portugalski chleb massa sovada. To słodki chleb o okrągłym kształcie. Może być też upieczony jako słodkie bułeczki. Wypiekany jest jako dodatek do dań świątecznych – bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Suszone drożdże w przepisie na chleb portugalski czy świeże?

Drożdże są ważnym składnikiem chleba portugalskiego (Pão de água). W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, jeśli są osoby, które wolą korzystać z ich świeżej formy – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.

 

 

Czas całkowity: 3 godz.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min.
Czas wypieku: 30 min.

Składniki na chleb portugalski:

  1. drożdże suszone - 4 g
  2. woda - 275 ml
  3. mąka pszenna chlebowa - 360 g
  4. sól - 7 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb portugalski
  2. miska do wyrabiania ciasta na chleb
  3. czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
  4. płaska blacha do pieczenia chleba

 

Jak upiec chleb portugalski?


1. Do mąki pszennej chlebowej dodajemy odmierzoną wodę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 40 minut.
2. Do ciasta chlebowego dodajemy sól i drożdże, uważając by nie wysypać soli bezpośrednio na drożdże! Zagniatamy energicznie przez ok. 15 minut lub 8-10 minut w robocie kuchennym. Ciasto jest mokre i klejące, z początku może sprawiać nieco trudności w zagniataniu. Zwilżenie dłoni lub natarcie ich olejem czy oliwą może pomóc. Unikamy natomiast podsypywania ciasta mąką.
3. Dobrze wyrobione ciasto na chleb portugalski przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia może zająć to od 60 do 120 minut. Ciasto powinno podwoić objętość, napowietrzyć się i dość mocno rozluźnić.
4. Dużą blachę obficie obsypujemy mąką i wylewamy bezpośrednio na nią wyrośnięte ciasto. Staramy się robić to na tyle ostrożnie, by nie opadło. Lekko rozciągamy ciasto na prostokąt i delikatnie zakładamy 1/3 ciasta na górę, jak pokazano na zdjęciu formując w ten sposób podłużny bochenek chleba portugalskiego.
5. Od razu po uformowaniu bochenka wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 12-15 minut w temperaturze 250 stopni z parą (jeśli nie dysponujemy parowym piekarnikiem, na dno wstawiamy naczynie z ok. 10 kostkami lodu). Następnie obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, aż bochenek będzie odpowiednio rumiany. Studzimy chleb portugalski na kratce kuchennej.

Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb portugalski (Pão de água) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów