Chleb podróżnika
Chleb podróżnika
Chleb podróżnika to przepis, który z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników domowego pieczenia oraz tych, którzy poszukują przepisów na sycące i pożywne pieczywo. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i może stanowić alernatywę dla tradycyjnych kanapek na podróż. Może też być wspaniałą przekąską w trakcie szkoły czy pracy. Przygotowany na bazie mąki pszennej chlebowej z dodatkiem pasty Smakowita z ziołami i sera mozzarella, chleb podróżnika stanowi idealne połączenie tradycyjnego pieczywa z nowoczesnymi, smakowymi akcentami.
Składniki kluczem do smaku chleba podróżnika
Wybór składników ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku chleba. Do chleba dodałam ser mozzarella, aby dodać wilgoci i struktury, natomiast pasta Smakowita z ziołami wzbogaciła chleb o aromatyczne nuty ziół, czyniąc go nie tylko pożywnym, ale też niezwykle smakowitym. To pieczywo łączy w sobie wartości odżywcze i zostawia smak przygody na własnym języku. Pełen ziołowych akcentów chleb uzupełni codzienną dietę, może też wystąpić w roli prowiantu na podróże. Z podanych składników otrzymacie 2 bochenki średniej wielkości lub jeden duży.
Sekrety składników – moc natury zamknięta w bochenku
Podstawą chleba podróżnika jest mąka pszenna chlebowa, która nadaje mu sycący charakter i pełnię smaku. Sekretem tego wyjątkowego przepisu jest jednak pasta Smakowita z ziołami, która wzbogaca pieczywo o niepowtarzalny aromat leśnych ziół i delikatność, przypominając posiłki serwowane w plenerze. Dodatek tartego sera mozzarella sprawia, że chleb staje się wyjątkowo miękki i wilgotny, a jednocześnie zachowuje swoją strukturę i chrupkość skórki.
Jeśli chcecie upiec ten chleb, tak jak jak to zrobiłam – przyjrzyjcie się zdjęciom krok po kroku: jak podzielić ciasto i następnie zawijać bochenek. Warto to zrobić i zaskoczyć wszystkich takim chlebkiem w chlebie!
Więcej domowych chlebów z ziołami
Smakują Wam ziołowe wypieki? Spróbujcie tego chleba o rustykalnym charakterze! Smakuje i pachnie wspaniale! Polecam też chleb z ziołami na zakwasie. Kolejny prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy domowy chleb tostowy. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec!
Podziel się swoimi doświadczeniami z pieczenia
Czy upiekliście już chleb podróżnika, korzystając z mojego przepisu? A może macie własne wskazówki dotyczące pieczenia idealnego chleba? Zachęcam do zostawienia komentarza i podzielenia się swoimi doświadczeniami ze mną, jak i z innymi Czytelnikami. Wasze opinie i sugestie mogą być niezwykle cenne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym pieczeniem chleba.
Czas całkowity: 2 godz. 35 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 35 min.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na chleb podróżnika:
- drożdże suszone instant - 10 g
- woda - 500 ml
- mozzarella - 200 g
- pietruszka świeża - 40 g
- mąka pszenna chlebowa 750 - 700 g
- Smakowita pasta z ziaren fasoli z ziołami - 180 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- miska na ciasto na chleb
- koszyk do wyrastania chleba i ściereczka do przykrycia chleba
- nożyk do nacinania skórki chleba
Jak upiec chleb podróżnika?
1. Mąkę pszenną chlebową przesypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże oraz stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy miękkie ciasto i wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. W zależności od zawartości białka w mące oraz energii włożonej w zagniatanie - czas ten będzie się różnił.
2. Dobrze wyrobione na chleb podróżnika ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez około 45 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, a każdą z nich na kawałki o 2/3 i 1/3 wielkości. Większy kawałek rozpłaszczamy lub wałkujemy na prostokąt i smarujemy połową pasty Smakowita z ziaren fasoli z ziołami i rolujemy, formując podłużny bochenek. Podobnie postępujemy z drugą porcją. Na tym etapie można w taki sam sposób uformować jeden duży bochenek.
4. Mniejszą porcję wałkujemy na większy prostokąt. Uformowany bochenek chleba podróżnika obtaczamy w posiekanej pietruszce i mozzarelli. Chleb owijamy rozwałkowanym płatem ciasta.
5. Uformowany bochenek chleba podróżnika przekładamy do koszyka do wyrastania chleb i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 40 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C.
6. Chleb podróżnika wyrzucamy z koszyka i nacinamy ostrym nożem, wycinając wzory np. liści.
7. Chleb podróżnika pieczemy przez 15 min. w 250 stopniach C, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min. lub do momentu, aż osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia. Chleb podróżnika studzimy i kroimy dopiero po wystudzeniu.