Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą

Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem, już po raz drugi w ramach Weekendowej Piekarni nr 11 piekłyśmy chleb na zakwasie wybrany przez Margot. Bardzo smaczny i lekko słodki od melasy. Upiekłam go w formie keksowej. Bałam się, że wyjdzie mi za płaski, ponieważ ciasto było dość luźne.

Przepis podaję za Margot:


Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pełnoziarnisty pszenny z polentą (kaszką kukurydzianą)
Jeden bochenek 1500g


Soaker- namaczanka
200 g polenty (kaszki kukurydzianej)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
300 g wody
Ciasto
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g wody
16g soli
550 g pszennego zakwasu z pełnoziarnistej mąki -100% hydracji
cały soaker – namaczanka
80g melasy


Wykonanie
1. W misce połączyć wszystkie składniki soakera – namaczanki, nakryć i zostawić na 8 godzin.
2. Tym samym czasie warto przygotować potrzebny do pieczenia tego chleba zakwas o hydracji 100%. Do tego chleba będzie nam potrzebne 275 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 i 275 g wody, oraz 1-2 łyżki zakwasu, wymieszać – nakryte zostawić na ok. 8 godzin.
3. Połączyć wszystkie składniki ciasta ręcznie, aż dobrze się połączą. Ilość wody dostosować do konsystencji ciasta.
4. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ciasto będzie lepkie i raczej mało elastyczne.
5. Przełożyć ciasto do miski, włożyć do foliowej torebki i odstawić do rośnięcia na 1 godzinę i 45 minut – złożyć raz ciasto po 50 minutach. Ciasto powinno powiększyć objętość o około 50 %.
6. Z wyrośniętego ciasta zrobić kulę, nakryć i odstawić na odpoczynek na 25 minut.
7. Ukształtować okrągły bochenek i ułożyć go złączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć raz chleb przez środek ostrym nożem czy żyletką.
8. Zostawić nakryty lub włożony do torebki foliowej do rośnięcia na 45 minut.
9. Tymczasem rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do temperatury 220°C.
10. Wyrośnięty chleb piec z parą 10 minut, a kolejne 45 bez pary. Następnie wyłączyć piekarni i pozostawić chleb w lekko uchylonym piekarniku na 15 minut.
11. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Kategorie przepisów