Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
2 sierpnia 2023
Chleby wypiekane na zakwasie są o wiele zdrowsze od chlebów drożdżowych.
Chleby pełnoziarniste są o wyraźnym smaku ziarna i bardziej zwartym miękiszu.
Dzięki otrębom zawartym w mące pełnoziarnistej potrzebują więcej wody do wyrabiania ciasta i czasu.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, to chleb mojego dzieciństwa, pamiętam jak moja babcia piekła taki chleb, pachnący z chrupiącą skórką w specjalnym piecu chlebowym.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Składniki na chleb pełnoziarnisty na zakwasie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka uprażonych nasion słonecznika
- 1 łyżka uprażonych nasion sezamu
- ok. 2 szklanek wody
- 3 łyżki zakwasu żytniego
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Jak wykonać chleb pełnoziarnisty na zakwasie?
Mąki przesiać na grubym sicie, dodać wyhodowany zakwas /poniżej przepis/, sól, drożdże instant oraz jogurt.
Wyrabiać ciasto i dodawać powoli wodę, tyle ile zabierze mąką. Ciasto nie powinno być za rzadkie i za gęste.
Wyrabiać tak długo ok 7-10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od ręki.
Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do potrojenia objętosci na ok. 2 godziny.
Po tym czasie, ponownie krótko wyrobić, dodać uprażone ziarna słonecznika i sezamu i krótko wyrobić do połączenia się składników.
Uformować okrągły bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrosnięcia na ok. 40 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku w 220’C przez 15 minut i w 190’C przez 40 minut lub do zarumienienia.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie jest doskonały do kanapek i pozostaje swieży jeszcze przez tydzień w szczelnie zamkniętym chlebaku.
Przepis na zakwas żytni /wersja skrócona/:
Składniki:
200 g mąki żytniej
200 ml wody przegotowanej wystudzonej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z wodą, przełożyć do słoika i zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Na następny dzień ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody, wymieszać i odstawić na następne 24 godziny.
Na drugi dzień ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody, wymieszać zamknąć słoik i odstawić na następne 24 godziny.
Na trzeci dzień powtórzyć czynnosć i ponownie odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.
Gotowy zakwas można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Smacznego !