Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

2 sierpnia 2023 Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleby wypiekane na zakwasie są o wiele zdrowsze od chlebów drożdżowych.

Chleby pełnoziarniste są o wyraźnym smaku ziarna i bardziej zwartym miękiszu.

Dzięki otrębom zawartym w mące pełnoziarnistej potrzebują więcej wody do wyrabiania ciasta i czasu.

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie, to chleb mojego dzieciństwa, pamiętam jak moja babcia piekła taki chleb, pachnący z chrupiącą skórką w specjalnym piecu chlebowym.

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pełnoziarnisty na zakwasie

Składniki na chleb pełnoziarnisty na zakwasie:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka uprażonych nasion słonecznika
  • 1 łyżka uprażonych nasion sezamu
  • ok. 2 szklanek wody
  • 3 łyżki zakwasu żytniego

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pełnoziarnisty na zakwasie

Jak wykonać chleb pełnoziarnisty na zakwasie?

Mąki przesiać na grubym sicie, dodać wyhodowany zakwas /poniżej przepis/, sól, drożdże instant oraz jogurt.

Wyrabiać ciasto i dodawać powoli wodę, tyle ile zabierze mąką. Ciasto nie powinno być za rzadkie i za gęste.

Wyrabiać tak długo ok 7-10 minut aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odstawać od ręki.

Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do potrojenia objętosci na ok. 2 godziny.

Po tym czasie, ponownie krótko wyrobić, dodać uprażone ziarna słonecznika i sezamu i krótko wyrobić do połączenia się składników.

Uformować okrągły bochenek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrosnięcia na ok. 40 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku w 220’C przez 15 minut i w 190’C przez 40 minut lub do zarumienienia.

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie jest doskonały do kanapek i pozostaje swieży jeszcze przez tydzień w szczelnie zamkniętym chlebaku.

Przepis na zakwas żytni /wersja skrócona/:

Składniki:

200 g mąki żytniej

200 ml wody przegotowanej wystudzonej

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z wodą, przełożyć do słoika i zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.

Na następny dzień ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody, wymieszać i odstawić na następne 24 godziny.

Na drugi dzień ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody, wymieszać zamknąć słoik i odstawić na następne 24 godziny.

Na trzeci dzień powtórzyć czynnosć i ponownie odstawić na 24 godziny.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

Gotowy zakwas można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb pełnoziarnisty na zakwasie

Smacznego !

Kategorie przepisów