Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym)

Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym)

Zdjęcie - Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam zarażać ludzi moją pasją. Zrozumiałam to, gdy ostatnio moi znajomi z pracy poprosili mnie o zakwas. Zaproponowałam zakwas pszenny, mój ulubiony, a następnego dnia przyniosłam im słoiczki pełne gotowego zakwasu, żeby zacząć przygodę z pieczeniem.

Muszę przyznać, że stresowałam się razem z nimi. Pierwsze karmienie uskuteczniliśmy w pracy (co wprawiło w zdumienie większość osób dookoła), a zakwasy zaczęły rosnąć na naszych oczach. Najszczęśliwszą jednak chwilą było przyniesienie przez nich gotowych bochenków następnego dnia. Nie wiem czemu, ale potraktowałam to bardzo osobiście i byłam szczerze wzruszona.

Teraz postanowiłam opracować kilka prostych przepisów dla początkujących, którymi mogłabym z ręką na sercu podzielić się z nimi. To jeden z nich- może trochę czekania, ale do zrobienia przez każdego posiadającego zakwas pszenny.

Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową na ok. 8 godzin.
  2. Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagniataj aż osiągniesz jednolite ciasto a następnie dodatkowo przez kilka minut.
  3. Umieść ciasto w 20 centymetrowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
  6. Ostudź przed krojeniem.

3.1.09

Kategorie przepisów