Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym)
Uwielbiam zarażać ludzi moją pasją. Zrozumiałam to, gdy ostatnio moi znajomi z pracy poprosili mnie o zakwas. Zaproponowałam zakwas pszenny, mój ulubiony, a następnego dnia przyniosłam im słoiczki pełne gotowego zakwasu, żeby zacząć przygodę z pieczeniem.
Muszę przyznać, że stresowałam się razem z nimi. Pierwsze karmienie uskuteczniliśmy w pracy (co wprawiło w zdumienie większość osób dookoła), a zakwasy zaczęły rosnąć na naszych oczach. Najszczęśliwszą jednak chwilą było przyniesienie przez nich gotowych bochenków następnego dnia. Nie wiem czemu, ale potraktowałam to bardzo osobiście i byłam szczerze wzruszona.
Teraz postanowiłam opracować kilka prostych przepisów dla początkujących, którymi mogłabym z ręką na sercu podzielić się z nimi. To jeden z nich- może trochę czekania, ale do zrobienia przez każdego posiadającego zakwas pszenny.
Chleb pełnoziarnisty na jogurcie (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
- 150 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową na ok. 8 godzin.
- Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagniataj aż osiągniesz jednolite ciasto a następnie dodatkowo przez kilka minut.
- Umieść ciasto w 20 centymetrowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
- Ostudź przed krojeniem.