Chleb paprykowy na zakwasie
Uwielbiam pieczoną i grillowaną paprykę, więc to było kwestią czasu, kiedy w końcu wykorzystam ją w chlebie. Często robię z niej pastę lub pesto z pieczonym czosnkiem, ale na początek wykorzystałam ją w pokrojonej formie. Jeśli chodzi o przepis, samo ciasto na chleb jest dosyć proste, wymaga jedynie aktywnego zakwasu żytniego, mąki pszennej, soli, cukru i wody. Gościem specjalnym wypieku jest tu właśnie papryka, która najpierw została lekko podpieczona, aby następnie zdjąć jej skórkę. Dzięki temu jest miękka i nie szkodzi na żołądek.
Papryka po upieczeniu robi się słodka, co wpływa pozytywnie na smak chleba. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę, ponieważ pieczemy go w zaparowanym piekarniku. W trakcie wyrastania chleba warto go przełożyć do specjalnego koszyka lub w warunkach domowych wykorzystać durszlak (więcej na ten temat tutaj). Polecam miłośnikom papryki
Chleb paprykowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut Czas pieczenia: 45 minut Całkowity czas: 5 godziny 15 minut Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 300 g aktywnego, dokarmionego zakwasu żytniego
- 300 ml letniej wody
- 3/4 papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka pieprzu cayenne (lub słodkiej papryki)
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i włączamy tryb termoobieg. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy całą umytą paprykę i podpiekamy przed 25 minut. Upieczona papryka będzie miała miejscami ciemną skórkę i będzie pomarszczona.
- Taką paprykę przekładamy do foliowego woreczka i zawiązujemy go. Zostawiamy ją tak przez kilka minut. W tym czasie papryka się „spoci”. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym zakwasem. Dodajemy sól i cukier. Stopniowo wlewając letnią wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy woda się skończy, dorzucamy partiami kawałki papryki oraz przyprawę i jeszcze chwilę mieszamy ze sobą składniki. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy na 2-2,5 godziny. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania chleba lub durszlaka (więcej na ten temat tu – http://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 1,5 godziny do dalszego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy 3 kostki lodu i umieszczamy je na dnie piekarnika, dzięki temu będzie naparowany.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odwracając koszyk dnem do góry z wyrośniętym ciastem, przerzucamy je na blachę.
- Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po tym czasie chleb jest upieczony, więc studzimy go na kratce.