Chleb otrębowy z szuszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb otrębowy z szuszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb otrębowy z szuszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb otrębowy to ostatnio dość popularny wypiek na blogach więc i ja postanowiłam przygotować go w jakiejś lekkiej formie :)
Z pomocą przyszedł mi Speedcook i mój chleb był gotowy w 5 minut, ale jeśli nie posiadacie tego cudnego urządzenia to użyjcie melaksera lub blendera.
Chleb bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smakiem - jest wilgotny i delikatny w smaku. Niezwykle zdrowy,bardzo bogaty w błonnik, witaminy: A, E, B1, B2, niacynę oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk. Ciepły, prosto z pieca był wprost uzależniający i niemożliwością było zakończyć konsumpcję na jednej kromce... Idealny z białym serkiem czy powidłami...Polecam Wam gorąco!

SKŁADNIKI:
200 g otrębów owsianych Kupiec
140 g otrębów żytnich Kupiec
150 g mleka 2%
10 g suszonych drożdży
1 łyżka soli
60 g suszonych pomidorów(z oliwy)
3 jajka
gruboziarnista sól morska do posypania


Drożdże rozpuść w letnim mleku.
Otręby zmiksuj na mąkę, suszone pomidory także zmiksuj (nie osączaj z oliwy).
Do otrębów dodaj rozpuszczone drożdże, sól, jajka oraz zmiksowane pomidory. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie za pomocą miksera (z końcówkami do wyrabiania ciasta).
Keksówkę (u mnie o wymiarach ok. 10x25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto (jest gęste). Za pomocą łyżki moczonej w wodzie wyrównaj powierzchnię, przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba posmaruj mlekiem i posyp solą gruboziarnistą.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.


Dla użytkowników Speedcooka: Drożdże rozpuść w letnim mleku. Do misy miksującej wsyp otręby i zmiksuj - prędkość 10, czas 1 minuta. Następnie dodaj: suszone pomidory, rozpuszczone w mleku drożdże, sól , jajka. Wyrabiaj: prędkość 10c, czas 3,5 minuty. Dalej postępuj jak powyżej.


1 kromka (50 g) zawiera średnio:

energia: 68 kcal
białko: 5,3 g
węglowodany: 14 g
błonnik: 9,1 g
tłuszcze: 2,96 g
cholesterol: 67 mg


Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb otrębowy z szuszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy kajmakowiec
2

Ciasto kawowy kajmakowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dobry sernik cytrynowy
1

Dobry sernik cytrynowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chleb na zakwasie z żurawiną

Chleb na zakwasie z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bułeczki dynie kardamonowo-cynamonowe

Bułeczki dynie kardamonowo-cyn…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)
1

Chleb czystoziarnisty (chleb z…

food² food²
Food Square

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu