Chleb orkiszowy z przyprawami na zakwasie orkiszowym
Przyprawy w gotowaniu są bardzo ważne. Można znać podstawy w kuchni, wiedzieć jak upiec ciasto, zrobić zupę, czy przygotować kotlety na obiad. Ale jeśli w naszym menu nie będzie występowała sól, przyprawy i zioła, prawdopodobnie potrawy nie będą miały smaku.
Przez magicznie skomponowane mieszanki przypraw, do każdego dania można przemycić niepowtarzalny smak.
Uwielbiam przyprawy, a bliskie osoby o tym wiedzą, dlatego często przywożą mi z podróży małe prezenty w postaci przypraw i innych kuchennych dodatków. Tym sposobem w tym roku mogłam przenieść się na chwilę do Ameryki Środkowej, Ameryki Południowej, na północ i południe Europy oraz na subkontynent indyjski, mimo, że tak naprawdę nigdzie dalej nie wyjeżdżałam.
Mieszankę prażonych wcześniej na patelni przypraw postanowiłam wykorzystać jako dodatek do orkiszowego chleba. Oprócz aromatycznych dodatków jest on niezwykły, ponieważ jest 100% orkiszowy. Upiekłam go na bazie mąki orkiszowej razowej oraz zakwasu orkiszowego. Jeśli takiego nie posiadacie, to możecie wykorzystać żytni lub dokarmić go wyjątkowo mąką orkiszową.
Chleb orkiszowy z przyprawami na zakwasie orkiszowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 10 min Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 125 g aktywnego zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim)
- 350-370 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki ulubionych przypraw (u mnie tandoori masala, kmin rzymski, czarnuszka, suszone płatki chilli)
- + do posypania 1/2 łyżeczki przypraw, 2 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej, 3 łyżki zimnej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, cukier, przyprawy i dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas.
- Powoli wlewając letnią wodę i oliwę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Można to zrobić mikserem, chociaż ręcznie lepiej wyczuć ciasto. Po ok. 5 minutach wyrabiania ciasto będzie zwarte, ale trochę lepkie. Przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i chwilę zagniatamy ciasto zginając je według ruchów wskazówek zegara i formując okrągły bochenek.
- Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka podsypanego mąką (lub do formy keksówki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 2,5 h w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
- Blaszkę wykładamy pergaminem, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (lub zostawiamy ciasto z formie keksówce).
- Chleb z wierzchu smarujemy zimną wodą, posypujemy kaszą i dodatkowymi przyprawami. Ostrym nożem nacinamy i wkładamy do pieca.
- Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
- Upieczony bochenek studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.