Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
W maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Chleb ten wybrała Ela. Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną, który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy :-) Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną :-)
Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie :-)
Chleb orkiszowy z kaszą gryczanąZaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 210 g wody
- 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
- cały zaczyn
- 160 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
- dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego :-)