Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną - majowa piekarnia
Maj i kolejny chleb w ramach piekarni u Amber
Przepis został wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife a pochodzi z bloga Trufla.
Chleb można upiec na zakwasie i na drożdżach – wersja drożdżowa u Trufli.
Chleb bardzo, bardzo smaczny. Piekłam w trochę za dużej foremce i dlatego wyszedł nieco płaski, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. A w smaku jest wyrazisty, czuje się smak kaszy gryczanej. Jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Ciasto było dosyć rzadkie, przekładałam do foremki łyżką. Bardzo ten chleb polecam bo pyszny i mało kłopotliwy.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
podaję za Amber
"Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu (dałam syrop klonowy)
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu."
Uwagi: Moja foremka ma wymiar 13 x 31 i była nieco za duża. Ciasto nie wypełniło jej nawet do połowy, a po wyrośnięciu nie doszło do brzegów. Lepiej użyć nieco mniejszej.
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
podaję za Amber
"Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe:
1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu (dałam syrop klonowy)
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)
Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu."
Uwagi: Moja foremka ma wymiar 13 x 31 i była nieco za duża. Ciasto nie wypełniło jej nawet do połowy, a po wyrośnięciu nie doszło do brzegów. Lepiej użyć nieco mniejszej.