Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym

Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś czas temu na blogu pojawił się w końcu przepis krok po kroku jak przygotować własnoręcznie zakwas orkiszowy. W wielu wpisach już pisałam, że w większości przepisów możliwe jest, aby stosować zakwas orkiszowy, żytni i pszenny ze sobą zamiennie. Właściwie konsystencje i moc mają podobne, jedyne co je różni to smak i kolor, a wiele też zależy od hydracji zakwasu i proporcji dokarmiania. Można zmodyfikować prawie każdy przepis, ale dzisiaj dla ułatwienia przygotowałam recepturę w 100 % orkiszową.

Czyli chleb z mąką orkiszową jasną, mąką orkiszową pełnoziarnistą oraz z zakwasem orkiszowym

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 300 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
  3. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
  4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany.
  6. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika.
  7. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i wyłączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 27-30 minut.
  8. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z masłem.

Kategorie przepisów