Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym
Jakiś czas temu na blogu pojawił się w końcu przepis krok po kroku jak przygotować własnoręcznie zakwas orkiszowy. W wielu wpisach już pisałam, że w większości przepisów możliwe jest, aby stosować zakwas orkiszowy, żytni i pszenny ze sobą zamiennie. Właściwie konsystencje i moc mają podobne, jedyne co je różni to smak i kolor, a wiele też zależy od hydracji zakwasu i proporcji dokarmiania. Można zmodyfikować prawie każdy przepis, ale dzisiaj dla ułatwienia przygotowałam recepturę w 100 % orkiszową.
Czyli chleb z mąką orkiszową jasną, mąką orkiszową pełnoziarnistą oraz z zakwasem orkiszowym
Chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 720
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas i sól.
- Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
- Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu, aby piekarnik był naparowany.
- Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). Nacinamy według fantazji i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i wyłączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 27-30 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą z masłem.