Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany

Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny miesiąc i kolejne piekarnicze wyzwanie stanęło przed nami… Tym razem Amber zaproponowała do upieczenia chleb orkiszowy na drożdżach, ubijany. Przepis na ten chleb wybrała dla nas Ania z bloga jswm.blogspot.co.uk. A orginalnie przepis na ten chleb orkiszowy pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, i został znaleziony na blogu Lucullian Delights an Italian experience.

Pierwszy raz w czasie naszego wspólnego pieczenia przytrafiło mi się, że nie miałam odpowiedniej mąki do pieczenia… mam kłopot z kupieniem mąki orkiszowej jasnej typ 700. Próbowałam ją nawet zamówić w sklepie z polską żywnością, powiedziałam w sklepie, że jeśli mi zamówią 10 kilo to wezmę całość, ale mąka niestety nie przyjechała… :-( Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. :-)

Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany

Składniki na dwa bochenki:

  • 840 g mąki orkiszowej (z braku mąki jasnej orkiszowej zrobiłam chleb z mąki pszennej chlebowej i razowej orkiszowej w proporcji 1:1, czyli robiąc z połowy porcji dodałam po 250g każdej mąki)
  • 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)
  • 10 g świeżych drożdży
  • Sól 20 g
  • ok 800 g wody

Wykonanie

Wieczorem:

1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.

2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak) do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki. (Ciasto przełożyłam do miski lekko wysmarowanej olejem)

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnego dnia:

3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny dla ocieplenia przed dalszym formowaniem.

4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu.

5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.

6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ten sposób powstaną dwa bochenki. (U mnie jeden, bo robiłam z połowy porcji)

7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C.

9. Obficie spryskać piekarnik wodą.

10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min.

11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.

12. Upieczone chleby studzić na kratce.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów