Chleb oliwski na zakwasie żytnim

Chleb oliwski na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb oliwski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym tygodniu odtwarzam w kuchni smaki ze swojego dzieciństwa. Wczoraj przygotowałam bułeczki zebry, inspirowane popularnym ciastem w biało-czarne pasy.

I z tej okazji zaczęłam się zastanawiać jaki chleb jadło się u mnie w domu na początku lat 90. Wtedy przypomniałam sobie „Chleb oliwski”.

Nie wiem czy jest on znany wszystkim czytelnikom, ale na pewno sprzedawany był w Trójmieście. Podejrzewam, że jego nazwa pochodzi od dzielnicy Gdańska – Oliwy i przypuszczam, że tam właśnie znajdowała/znajduje (?) się piekarnia, w której go wypiekano.

Bochenek ten wyróżniał się błyszczącą, złocistą skórką i papierkiem z numerkiem umieszczonym w skórce chleba od spodu. Miał owalny kształt i sprężysty miąższ, był pszenny, ale lekko kwaskowaty. Nie wiem w jaki sposób przygotowywano go w rzeczywistości.

Ja, zdecydowałam się go odtworzyć piekąc prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Nie zawiodłam się smakiem!

Zdjęcie - Chleb oliwski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb oliwski na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb oliwski na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy*

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól oraz aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas.
  2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bochenek kształtem przypominający nasz kosz wiklinowy. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go oliwą*. Przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze) i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
  4. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch skrapiamy oliwą i wkładamy chleb do piekarnika.
  6. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb jeszcze 25-27 minut.
  7. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
  8. Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

3.1.09

Kategorie przepisów