Chleb oliwski na zakwasie żytnim
W tym tygodniu odtwarzam w kuchni smaki ze swojego dzieciństwa. Wczoraj przygotowałam bułeczki zebry, inspirowane popularnym ciastem w biało-czarne pasy.
I z tej okazji zaczęłam się zastanawiać jaki chleb jadło się u mnie w domu na początku lat 90. Wtedy przypomniałam sobie „Chleb oliwski”.
Nie wiem czy jest on znany wszystkim czytelnikom, ale na pewno sprzedawany był w Trójmieście. Podejrzewam, że jego nazwa pochodzi od dzielnicy Gdańska – Oliwy i przypuszczam, że tam właśnie znajdowała/znajduje (?) się piekarnia, w której go wypiekano.
Bochenek ten wyróżniał się błyszczącą, złocistą skórką i papierkiem z numerkiem umieszczonym w skórce chleba od spodu. Miał owalny kształt i sprężysty miąższ, był pszenny, ale lekko kwaskowaty. Nie wiem w jaki sposób przygotowywano go w rzeczywistości.
Ja, zdecydowałam się go odtworzyć piekąc prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Nie zawiodłam się smakiem!
Chleb oliwski na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 37 min. Porcje: 1 Składniki- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy*
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól oraz aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bochenek kształtem przypominający nasz kosz wiklinowy. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go oliwą*. Przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze) i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
- Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch skrapiamy oliwą i wkładamy chleb do piekarnika.
- Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb jeszcze 25-27 minut.
- Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
- Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.