Chleb niedźwiedzi

Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi, chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu, albo tak jak ja w ogrodzie, no oczywiście wcześniej trzeba go tam zasadzić 😉 Jednym z przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb przygotowany z czosnkiem jest rewelacyjny bardzo aromatyczny i niebywałe smaczny. Ze względu na dość charakterystyczny smak i aromat nie bardzo pasuje do dodatków słodkich takich jak dżem, powidła czy miód, ale do wszelkiego rodzaju serów, wędlin i pasztetów będzie idealny! Przygotowanie ciasta w tym przypadku zajmuje dosłownie 10 minut, po których chleb można wstawiać do piekarnika i to do zimnego. Tak, tak do zimnego piekarnika chleb rośnie wraz z temperaturą piekarnika i jednocześnie zaczyna się piec. Po koło 50 minutach od wstawienia chleba mamy gotowy, pachnący i chrupiący bochenek i to wyśmienity!

Chleb niedźwiedzi Zdjęcie - Chleb niedźwiedzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 55 min Całkowity czas 1 godzina 5 min Autor: Anna Typ dania: Pieczywo Ilość porcji: 1 Składniki
  • 550 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 5-6 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
  • 450 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 i ½ łyżeczki suszonych
  • 10 g soli
  • 20 g świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka miodu
Instrukcje
  1. Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać w paseczki
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, nasiona i otręby, wymieszać
  3. Do drugiej miski wlać letnią wodę dodać świeże drożdże (suche dodajemy do mąki) i miód, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, całość wlać do miski ze składnikami suchym, dodać posiekany czosnek wymieszać ciasto przy pomocy łyżki do połączenia się składników
  4. Przygotować formę o wymiarach około 12 x 23 cm wysmarować ją olejem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto na wierzch chleba położyć kilka całych listków czosnku
  5. Chleb wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na temperaturę 220 st
  6. Chleb będzie rósł wraz z rośnięciem temperatury piekarnika po około 30 minutach trzeba sprawdzić, czy chleb nie rumieni się zbyt mocno razie potrzeby można zmniejszyć temperaturę 10-20 st i dopiec jeszcze chleb przez 20 do 25 minut
  7. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i z foremki, wystudzić na kratce
  8. Smaczneogo!
Zdjęcie - Chleb niedźwiedzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb niedźwiedzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb niedźwiedzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb niedźwiedzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czosnkowe supełki

Czosnkowe supełki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowy chleb z garnka

Czosnkowy chleb z garnka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb pszenny z czosnkiem nied…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Orkiszowy chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Orkiszowy chleb ziołowy z płat…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior curry z kuskus
2

Pieczony kalafior curry z kusk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Syrop z sosny na miodzie
1

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Cynamonki
4

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku