Chleb niedźwiedzi

Jaki chleb pieczemy wiosną? Oczywiście chleb niedźwiedzi, chleb z dodatkiem świeżych liści czosnku niedźwiedziego! Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy można kupić czosnek niedźwiedzi na targu, ale jeśli tam go nie znajdziecie, to można wybrać się po niego do lasu, albo tak jak ja w ogrodzie, no oczywiście wcześniej trzeba go tam zasadzić 😉 Jednym z przepisów, do którego warto wykorzystać listki, jest chleb. Chleb przygotowany z czosnkiem jest rewelacyjny bardzo aromatyczny i niebywałe smaczny. Ze względu na dość charakterystyczny smak i aromat nie bardzo pasuje do dodatków słodkich takich jak dżem, powidła czy miód, ale do wszelkiego rodzaju serów, wędlin i pasztetów będzie idealny! Przygotowanie ciasta w tym przypadku zajmuje dosłownie 10 minut, po których chleb można wstawiać do piekarnika i to do zimnego. Tak, tak do zimnego piekarnika chleb rośnie wraz z temperaturą piekarnika i jednocześnie zaczyna się piec. Po koło 50 minutach od wstawienia chleba mamy gotowy, pachnący i chrupiący bochenek i to wyśmienity!
Chleb niedźwiedzi
- 550 g mąki krupczatki
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5-6 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
- 450 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży lub 1 i ½ łyżeczki suszonych
- 10 g soli
- 20 g świeżego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka miodu
- Liście czosnku umyć, osuszyć i posiekać w paseczki
- Do miski wsypać mąkę, sól, nasiona i otręby, wymieszać
- Do drugiej miski wlać letnią wodę dodać świeże drożdże (suche dodajemy do mąki) i miód, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, całość wlać do miski ze składnikami suchym, dodać posiekany czosnek wymieszać ciasto przy pomocy łyżki do połączenia się składników
- Przygotować formę o wymiarach około 12 x 23 cm wysmarować ją olejem i obsypać otrębami, przełożyć ciasto na wierzch chleba położyć kilka całych listków czosnku
- Chleb wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na temperaturę 220 st
- Chleb będzie rósł wraz z rośnięciem temperatury piekarnika po około 30 minutach trzeba sprawdzić, czy chleb nie rumieni się zbyt mocno razie potrzeby można zmniejszyć temperaturę 10-20 st i dopiec jeszcze chleb przez 20 do 25 minut
- Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i z foremki, wystudzić na kratce
- Smaczneogo!
