Chleb na zakwasie z żurawiną

Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu, że chleb upiekłam w garnku żeliwnym ma on pyszną grubą i chrupiącą skórkę no i oczywiście fantastyczny lekko wilgotny miękisz. Dodatki, których będziecie potrzebować poza suszoną żurawiną, to siemię lniane odrobina miodu oraz kawa Inka. Do upieczenia chleba niezbędny będzie mocny zakwas żytni.

Składniki na zaczyn
- 80 g aktywnego zakwasu
- 100 g wody
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej
- 50 g mąki pszennej typ 450
Składniki na ciasto właściwe
- 320 g wody
- 320 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki krupczatki
- 30 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki kawy inki
- 10 g miodu
- 50 g żurawiny
- 16 g soli morskiej
Przygotowanie zaczynu
- Zakwas, którego użyjecie do przygotowania zaczynu powinien być dokarmiony kilka godzin wcześniej.
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc, czyli 8-12 godzin.
- Następnego ranka możemy przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Ciasto wyrabiamy tylko do połączenia się wszystkich składników, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
- Po tym czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto. Można zrobić to ręcznie metodą szczypcową. Jeśli macie mikser to możecie użyć go do tej pracy. Powinien być wyposażony w końcówką typu hak. Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy. Najlepiej zrobić to w ciągu pierwszej godziny. Jeśli nie macie na to czasu, to oczywiście można pomiąć ten etap składania.
- Po około 5 godzinach wyrastania w ciepłym miejscu ciasto powinno sporo urosnąć. Należy wyjąc je na blat, który wcześniej posypujemy mąką. Następnie złożyć ciasto na kształt koperty i uformować okrągły bochenek. Oczywiście, kształt chleba zależy od naczynia do pieczenia. Uformowany chleb przekładamy do koszyczka, zlepieniem do góry. Całe naczynie wykładamy ściereczką, którą należy mocno obsypać mąką. Koszyczek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też koszyczek włożyć do foliowego woreczka.
- Garnek wstawiamy do piekarnika, rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem do temperatury 230 st C.
- Po rozgrzaniu piekarnika ostrożnie wyjmujemy gorący garnek, pamiętajcie o rękawicach ochronnych ponieważ garnek jest bardzo gorący. *Przekładamy do niego wyrośnięty chleb, "do góry nogami". Wierzch chleba można ozdobne naciąć żyletką, albo też specjalnym nożem do nacinania pieczywa. Przykrywamy garnek pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Kiedy wierzch chleba jest mocno przypieczony możemy wyjąć go z piekarnika.
- Następnie wyjmujemy chleb z garnka na kratkę i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Do dzisiejszego przepisu użyłam zakwasu żytniego. Przepis na przygotowanie dobrego domowego zakwasu, oczywiście znajdziecie na stronie. Najważniejsze, aby zakwas był dojrzały i mocny, może to być również zakwas pszenny. Przed przygotowaniem zaczyny zakwas powinien być dokarmiony. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześnie. Najważniejsze, aby zacząć mocno pracować! Mocny zakwas zapewnia udany wypiek.
💡 Kilka wskazówekZaczyn, a następnie ciasto na chleb powinno wyrastać w ciepłym miejscu, wtedy fermentacja zachodzi sprawnie i szybko. Jeśli Wasz zakwas nie jest zbyt mocny, a chcielibyście upiec chleb, to można delikatnie wspomóc proces wyrastania drożdżami. Wystarczy, że dodacie do ciasta właściwego 5 g świeżych lub 1/2 łyżeczki suchych drożdży, to przyśpieszy wyrastanie. Pamiętajcie, aby miskę z zaczynem, jak i z ciastem właściwym szczelnie przykryć folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie wysycha i szybciej rośnie.
🔄 ZamiennikiKawę Inkę możemy zastąpić zwykłą kawą rozpuszczalną lub też pominąć ją zupełnie. Siemię lniane można wymienić na słonecznik lub nasionka dyni. Mąka krupczatka może być stosowana wymiennie z semoliną, a mąka pszenna typu 450, zastąpiona na przykład mąką typu 720.
🍞 Przepisy na chleb na zakwasiePoniżej znajdziecie propozycje na inne przepisy na pieczywo na zakwasie. Wszystkie receptury wymagają mocnego zakwasu, ale też i sporo czasu w cieple, aby ciasto wyrosło, tak, jak należy. Oczywiście do każdego z tych przepisów możecie dodać szczyptę drożdży, aby przyśpieszyć proces wyrastania. Zapraszam do spróbowania.
Chleb razowy żytni
Chleb z orzechami
Chleb z płatkami owsianymi
Chleb z mąki pełnoziarnistej

- 80 g aktywnego zakwasu
- 100 g wody
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej
- 50 g mąki pszennej typ 450
- 320 g wody
- 310 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania
- 200 g mąki krupczatki
- 30 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki kawy Inki
- 10 g miodu
- 50 g żurawiny
- 16 g soli morskiej
- Zakwas, którego użyjecie do przygotowania zaczynu powinien być dokarmiony kilka godzin wcześniej. Mocny zakwas to gwarancja udanego wypieku!
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin).
- Następnego dnia mieszamy ciasto właściwe. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
- Po tym czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto można zrobić to ręcznie metodą szczypcową lub użyć miksera z końcówką typu hak. Znów przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2-3 razy, najlepiej zrobić to w ciągu pierwszej godziny. Jeśli nie macie na to czasu to oczywiście można pomiąć etap składania.
- Po około 5 godzinach wyrastania w ciepłym miejscu ciasto powinno sporo urosnąć. Należy wyjąc je na blat, wcześniej posypany mąką, a następnie złożyć ciasto na kształt koperty i uformować okrągły bochenek. Oczywiście kształt chleba zależy od naczynia jakie posiadacie :). Uformowany chleb przekładamy do koszyczka (zlepieniem do góry) wyłożonego ściereczką, którą wcześniej trzeba mocno obsypać mąką. Koszyczek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też koszyczek włożyć do foliowego woreczka.
- Garnek wstawiamy do piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 230 st C.
- Po rozgrzaniu piekarnika ostrożnie wyjmujemy gorący garnek i *przekładamy do niego wyrośnięty chleb. Wierzch chleba można ozdobne naciąć. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!

Artykuł Chleb na zakwasie z żurawiną pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.