Chleb na zakwasie z żurawiną
Chlebek na zakwasie ostatnio bardzo polubiłam ich pieczenie i oczywiście jedzenie. :-) Chlebek jest odrobinkę słodkawy i ma kawałki żurawiny, delikatny i puszysty lekko wilgotny - aż ciężko się mu oprzeć -polecam.
Zaczyn
- 100 ml ciepłej wody
- 100 g zakwasu żytniego - aktywnego
- 150 g mąki orkiszowej typ 700
- 1 łyżka miodu
Ciasto właściwe
- 160 ml ciepłej wody
- 200 g mąki orkiszowej typ 700
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Ponadto
- 200 g mąki pszennej typ 720
1 dnia
Do miski wlewamy zakwas, ciepłą wodę oraz miód - wymieszać wraz z mąką orkiszową. Przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach
Zalać żurawinę gorąca wodą i ostawić by się namoczyła. Następnie zlać 160 ml wody z żurawiny która już spęczniała i wlać ją do masy. oraz dodać owoce i resztę składników - zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po kolejnych 12 godzinach
Po tym czasie przerabiamy ciasto i dosypujemy resztę maki - przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. (Ja uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm)
Pieczemy
Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek posypać wierzch mąką i piec 10 minut następnie zmniejszyć do 180 C i piec ok 40 minut. Wystudzić na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu chlebka.
Smacznego