Chleb na zakwasie z żurawiną

Chleb na zakwasie z żurawiną

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chlebek na zakwasie ostatnio bardzo polubiłam ich pieczenie i oczywiście jedzenie. :-) Chlebek jest odrobinkę  słodkawy i ma  kawałki żurawiny, delikatny i puszysty lekko wilgotny - aż ciężko się mu oprzeć -polecam.

 

Zaczyn

 

  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 g zakwasu żytniego - aktywnego
  • 150 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1 łyżka miodu


Ciasto właściwe

 

  • 160 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

 

Ponadto

 

  • 200 g mąki pszennej typ 720

 

1 dnia

Do miski wlewamy zakwas, ciepłą wodę oraz miód - wymieszać wraz z mąką orkiszową. Przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

 

Po 12 godzinach

Zalać żurawinę gorąca wodą i ostawić by się namoczyła. Następnie zlać 160 ml wody z żurawiny która już spęczniała i wlać ją do masy. oraz dodać owoce i resztę składników - zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

 

Po kolejnych 12 godzinach

Po tym czasie przerabiamy ciasto i dosypujemy resztę maki - przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. (Ja uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm)

 

Pieczemy

Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek posypać wierzch mąką i piec 10 minut następnie zmniejszyć do 180 C i piec ok 40 minut. Wystudzić na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu chlebka.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis


Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów