Chleb na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem

Chleb na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/ - 250 g zakwasu żytniego - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125 g mąki pszennej typ 550 - 185 ml wody - garść rodzynek - garść ziaren słonecznika - 14 g świeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki oleju
do przygotowania foremki: - otręby żytnie + 1 łyżka oleju
Wodę i zakwas wlać do miski, wkruszyć świeże drożdże. Wymieszać odstawić na 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę (oba rodzaje), żurawinę, łyżkę oleju, sól. Zagnieść ciasto. Będzie dosyć luźne, ale powinno trzymać swoją formę. Przełóż je na blat i złóż jak list. Łyżkę oleju wlej do pustej miski i rozprowadź go po całej jej powierzchni. Przełóż ciasto do miski, aby wyrosło, przykryj je czystą ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to zwykle ok. 1,5 h), uformuj je na omączonym blacie w kulę. Następnie przełóż na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb możesz naciąć żyletką- nie jest to jednak konieczne. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, obok chleba włóż do piekarnika małe naczynko żaroodporne z wodą, piecz chleb w takiej temp. przez 10 minut, następnie obniż ją i piecz przez kolejne 25 minut w 210 stopniach C. Chleb studź na kratce. Smacznego! Zdjęcie - Chleb na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów