CHLEB NA ZAKWASIE Z PŁATKAMI OWSIANYMI
W ramach Weekendowej Piekarni upiekłam chleb na zakwasie z płatkami owsianymi według przepisu Zapbook.
Nie było tam mowy o tym , żeby ciasto podzielić na dwa bochenki , więc upiekłam jeden , ale nie dałam mu dobrze wyrosnąć , bo zaczął "uciekać" z miski podczas wyrastania i musiałam upiec go wcześniej. W rezultacie chleb wyszedł wilgotny i bardziej zwarty niż puszysty. Całkiem smaczny , jednak moja rodzinka nie była nim zachwycona ;-)
Składniki :
- 300 g mleka
- 150 g wody
- 200 g zakwasu
- 600 g mąki T 80 , ale może być np. pół na pół T 65 i T 55 albo tylko 65 (użyłam chlebowej)
- 50 g mąki żytniej jasnej
- 100 g płatkow owsianych
- 15 g soli
- 3 łyżki cukru , miodu albo melasy
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić w maszynie lub ręcznie.Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny.Odgazować , uformować bochenek , obtoczyć w mące i włożyć do koszyka do wyrastania ponownie na ok. 4 godziny. Nagrzać piekarnik do 210°C , na dole piekarnika postawić naczynie z wodą , naciąć chleb (można też spryskać go wodą i posypać płatkami owsianymi) , piec około 40 minut.
Uwagi:
T 65 = mąka chlebowa
T 80 = maka półrazowa