Chleb na zakwasie z otrębami i żurawiną
Kolejny prosty chleb z wykorzystaniem żytniego zakwasu. Niech będzie Waszą inspiracją na nadchodzący weekend :)
/ przepis własny, na 1 duży bochenek/
- 200 g zakwasu żytniego razowego (kliknij po przepis) - 530 g mąki pszennej typ 550 - 270 g ciepłej wody - 50 g suszonej żurawiny - 4 g świeżych drożdży - 2 łyżki otrąb pszennych - 1 łyżka soli (10g) - 1 łyżeczka syropu z agawy - 1 łyżeczka oliwy
Zakwas wymieszać w dużej misce wraz z wodą, syropem z agawy, solą i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, otręby oraz żurawinę. Zagnieść jednolite ciasto. Na samym końcu dodać oliwę. Przykryć ściereczką lub foliową torebką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 h). Po tym czasie ciasto chlebowe przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką, odgazować i uformować w kulę. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uformowany chleb. Odstawić na 30 minut, aby jeszcze trochę wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. na samo dno postawić żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Wstawić chleb i piec go przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 20 minut. Upieczony chleb przełożyć na kratkę do studzenia ciast, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________