Chleb marchwiowy
Czas na Listopadową Piekarnię organizowaną przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Propozycja w tym miesiącu bardzo przypadła mi do gustu! Piekłam już chleby marchewkowe, ale do tejpory dodawałam startą marchewkę na tarce. W przypadku tego przepisu jest inaczej, dodaje się świeżo wyciśnięty sok z marchewki, dzięki czemu kolor wypieku jest intensywnie pomarańczowy
Autorem oryginalnego przepisu jest Jim Lahey, który słynie z tego, że jego wypieki są krótko wyrabiane i wyrastają długo przez noc. Wystarczy dodać skromną ilość suszonych drożdży, połączyć krótko składniki ciasta i zostawić je na noc. Rano przerzucamy je do wiklinowego koszyka lub na specjalnie uformowaną ściereczkę i zostawiamy jeszcze na godzinę. Chleb można śmiało upiec w garnku żeliwnym, dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę. Ja wybrałam do tego żeliwną patelnię.
Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła drobnych zmian. W przepisie dodatkiem miały być orzechy włoskie, kminem i rodzynki. Ja zdecydowanie bardziej lubię orzechy nerkowca, żurawinę i imbir, które fantastycznie komponują się z marchewką. Sam przepis jest godny polecenia
Razem ze mną piekli:
Chleb marchwiowy na blogach:
Akacjowy blog
Bochen chleba
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Proste potrawy
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Chleb marchwiowy Autor: Tosia Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 14 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g mąki typ 650 + do podsypania
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 350 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g posiekanych migdałów
- łyżka tartego imbiru
- 1 i 1/4 łyżki soli
- W misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy sok z marchwi. Mieszamy ręcznie, aż powstanie mokre ciasto, przez ok. 30-60 sekund.
- Dodajemy żurawinę, migdały, imbir i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasto podwoi objętość. Trwa to ok. 12-18 godzin.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką
- Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 1-2 godziny do podwojenia ilości.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i nagrzewamy w nim garnek żeliwny/patelnię żeliwną/formę żaroodporną.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto do nagrzanej formy.
- Jeśli używamy garnka, przykrywamy go pokrywą i pieczemy przez 25 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał intensywny kolor. Jeśli używamy formy bez przykrycia (np. patelnię), chleb pieczemy przez ok. 35 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.