Chleb marchewkowy na zakwasie
Smaczny chlebek z marchewką lekko słodkamy i rozpływa się w ustach bardzo polecam
- 100 g zakwasu żytniego aktywnego
- 5 g soli
- 1 łyżka miodu
- 200 g obranej marchwi
- 180 ml ciepłej wody
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej typ 1400
- 200 g mąki pełnoziarnistej
Połączyć zakwas z wodą, miodem, solą, drożdżami i startą marchewką oraz mąką pszenną - odstawić na 12 godzin.
Kolejnego dnia odgazować ciasto i dodać resztę składników. Wyrobić i przełożyć do formy aby zwiększyło swą objętość, z wierzchu posypać mąką. Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika 220 C i piec ok 10 minut następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok 40 minut.
Po upieczeniu chleb powinien mieć głuchy odgłos gdy do popukamy od góry.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...