Chleb litewski na mące żytniej i zakwasie
To zdecydowanie mój faworyt:-) Odkąd pamiętam pieczywo z dodatkiem kminku było dla mnie najlepsze. Bardzo się cieszę, że w ty miesiącu w naszej piekarni Kamila zaproponowała ten wypiek, a Amber przyjęła go z ochotą. Jestem pewna, że zagości u mnie na dobre:-) Polecam serdecznie, nie pożałujecie:-)
Chleb litewski (cytuję za Kamilą)
porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka
- 50 g zakwasu,
- 130 g mąki żytniej,
- 120 g wody,
Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.
- cały zaczyn,
- 90 g mąki żytniej,
- 110 g wody,
Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.
- 100 g otrąb,
- 2 łyżki kminku,
- 200 g wody,
Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.
- cały zaczyn,
- zaparzone otręby,
- 350 g mąki żytniej razowej,
- 150 g mąki żytniej,
- 300 g wody,
- 2 łyżki melasy,
- 1 łyżka soli,
Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
Zapraszam na chlebek do pozostałych uczestników listopadowej piekarni: