Chleb indyjski na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie byłam w Indiach i nie miałam okazji spróbować prawdziwych, aromatycznych specjałów, które serwują w tej części globu. Pewnie mama czego żałować, jednak nigdy nie ciągnęło mnie w tamte strony. Jestem smakoszem azjatyckich smaków, ale staram się dostosowywać je do europejskich warunków.

Na szczęście od kilku lat można zaobserwować prawdziwy wysyp przypraw azjatyckich, nawet w małych delikatesach. Czy współcześnie istnieje sklep, w którym nie znajdziemy chilli lub jakiejś jej pochodnej? Na porządku dziennym jest również kurkuma, czy imbir, choć jeszcze kilka lat temu niektórzy otwierali szeroko oczy na wzmiankę o tym.

Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warto wykorzystać te możliwości robiąc chleb. Bo właściwie czemu nie dodać wszystkim dostępnych indyjskich przypraw? Chleb dzięki temu będzie wyjątkowy i aromatyczny.

Chleb indyjski (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 10 godz 35 min Porcje: 1 Składniki
  • Zaczyn:
  • 40 g zakwasu pszennego
  • 140 mąki pszennej razowej
  • 140 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, harissy, cynamonu, mielonego kardamonu, kuminu, imbiru w proszku, kurkumy
  • 225 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Po upływie tego czasu powinien bąbelkować.
  2. Do dużej miski wlej cały zaczyn i dodaj resztę składników. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną, nie przywierającą do rąk konsystencję.
  3. Formę o długości 20 cm wysmaruj wewnątrz tłuszczem i obsyp otrębami. Dzięki temu chleb nie przyklei się do formy po upieczeniu.
  4. Umieść ciasto w formie, uklep i przykryj formę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 4 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw formę (po wcześniejszym zdjęciu folii aluminiowej) i piecz ok. 35 minut, aż chleb zbrązowieje z góry.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i z formy i ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto z kaszy gry…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty