Chleb indyjski na zakwasie pszennym
Nigdy nie byłam w Indiach i nie miałam okazji spróbować prawdziwych, aromatycznych specjałów, które serwują w tej części globu. Pewnie mama czego żałować, jednak nigdy nie ciągnęło mnie w tamte strony. Jestem smakoszem azjatyckich smaków, ale staram się dostosowywać je do europejskich warunków.
Na szczęście od kilku lat można zaobserwować prawdziwy wysyp przypraw azjatyckich, nawet w małych delikatesach. Czy współcześnie istnieje sklep, w którym nie znajdziemy chilli lub jakiejś jej pochodnej? Na porządku dziennym jest również kurkuma, czy imbir, choć jeszcze kilka lat temu niektórzy otwierali szeroko oczy na wzmiankę o tym.
Warto wykorzystać te możliwości robiąc chleb. Bo właściwie czemu nie dodać wszystkim dostępnych indyjskich przypraw? Chleb dzięki temu będzie wyjątkowy i aromatyczny.
Chleb indyjski (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 10 godz 35 min Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 40 g zakwasu pszennego
- 140 mąki pszennej razowej
- 140 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, harissy, cynamonu, mielonego kardamonu, kuminu, imbiru w proszku, kurkumy
- 225 ml ciepłej wody
- Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Po upływie tego czasu powinien bąbelkować.
- Do dużej miski wlej cały zaczyn i dodaj resztę składników. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną, nie przywierającą do rąk konsystencję.
- Formę o długości 20 cm wysmaruj wewnątrz tłuszczem i obsyp otrębami. Dzięki temu chleb nie przyklei się do formy po upieczeniu.
- Umieść ciasto w formie, uklep i przykryj formę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 4 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw formę (po wcześniejszym zdjęciu folii aluminiowej) i piecz ok. 35 minut, aż chleb zbrązowieje z góry.
- Wyjmij chleb z piekarnika i z formy i ostudź.