Chleb indyjski na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie byłam w Indiach i nie miałam okazji spróbować prawdziwych, aromatycznych specjałów, które serwują w tej części globu. Pewnie mama czego żałować, jednak nigdy nie ciągnęło mnie w tamte strony. Jestem smakoszem azjatyckich smaków, ale staram się dostosowywać je do europejskich warunków.

Na szczęście od kilku lat można zaobserwować prawdziwy wysyp przypraw azjatyckich, nawet w małych delikatesach. Czy współcześnie istnieje sklep, w którym nie znajdziemy chilli lub jakiejś jej pochodnej? Na porządku dziennym jest również kurkuma, czy imbir, choć jeszcze kilka lat temu niektórzy otwierali szeroko oczy na wzmiankę o tym.

Zdjęcie - Chleb indyjski na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warto wykorzystać te możliwości robiąc chleb. Bo właściwie czemu nie dodać wszystkim dostępnych indyjskich przypraw? Chleb dzięki temu będzie wyjątkowy i aromatyczny.

Chleb indyjski (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 10 godz 35 min Porcje: 1 Składniki
  • Zaczyn:
  • 40 g zakwasu pszennego
  • 140 mąki pszennej razowej
  • 140 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, harissy, cynamonu, mielonego kardamonu, kuminu, imbiru w proszku, kurkumy
  • 225 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Po upływie tego czasu powinien bąbelkować.
  2. Do dużej miski wlej cały zaczyn i dodaj resztę składników. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska jednolitą, elastyczną, nie przywierającą do rąk konsystencję.
  3. Formę o długości 20 cm wysmaruj wewnątrz tłuszczem i obsyp otrębami. Dzięki temu chleb nie przyklei się do formy po upieczeniu.
  4. Umieść ciasto w formie, uklep i przykryj formę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 4 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw formę (po wcześniejszym zdjęciu folii aluminiowej) i piecz ok. 35 minut, aż chleb zbrązowieje z góry.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i z formy i ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka budyniowe - najlepsze
1

Ciasteczka budyniowe - najleps…

Beti Beti
kruche babeczki

Rolada dyniowa z serkiem i powidłami
1

Rolada dyniowa z serkiem i pow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety
1

Chlebek z nadzieniem z pora, c…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka owsiane z żurawiną
1

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jabłka pod kokosową kruszonką

Jabłka pod kokosową kruszonką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka