Chleb graham na zakwasie
O mące graham pisałam już kilkakrotnie na blogu, dlatego nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać. Jestem pewna, że wszyscy czytelnicy zdają sobie sprawę z tego, że jest to niezwykle zdrowa mąka i warto ją wykorzystywać w domowej piekarni.
Niestety jest też kłopotliwa, trudno upiec na niej w 100% grahamowy chleb czy bułki. Nawet w specjalistycznych książkach, mąkę graham zazwyczaj miesza się z lżejszą mąką np. pszenną chlebową czy np. kukurydzianą. Ja również postanowiłam dodać do chleba mąkę pszenną, ale tylko skromną ilość, większa część ciasta to jednak czysta mąka graham + zakwas żytni.
Chleb wyszedł w sam raz, ale jeśli komuś zależy na omijaniu jasnej mąki w kuchni, proponuję spróbować mąkę pszenną (100 g) zastąpić dodatkową porcją grahamu, tak jak w przypadku tych bułeczek na zakwasie.
Jedno jest pewne, wypieki grahamowe są niezwykle sycące i zdrowe!
Chleb graham na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki graham typ 1850
- 100 g mąki pszennej typ 650 (lub dodatkową porcję mąki graham)
- 400 ml letniej wody
- łyżka oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki soli
- W misce umieszczamy zakwas, mąki, olej i sól. Powoli wlewam letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Powinno być plastyczne. Zostawiamy je w misie na 2,5 h.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka, posypanego mąką graham. Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni z termoobiegiem. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.
- Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk z chlebem odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę, wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
- Upieczony graham studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.