Chleb drożdżowy ze słonecznikiem babci Gerty

Chleb drożdżowy ze słonecznikiem babci Gerty
Zdjęcie - Chleb drożdżowy ze słonecznikiem babci Gerty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb drożdżowy ze słonecznikiem babci Gerty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka pszenna- 300gr
  • Maka graham- 200gr
  • Ziarna słonecznika – 4 łyżki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 dag drożdży (świeżych)
  • 0,5 litra wody.
Przygotowanie

W misce wymieszać suche składniki (dwa rodzaje mąki, słonecznik, sól). W kubeczku rozpuścić drożdże w odrobinie ciepłej wody, z łyżką cukru Rozpuszczone drożdże dodać do mąki. Wymieszać Ciasto - powinno mieć taką konsystencję, by swobodnie dało się wymieszać łyżką. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody. Miskę z ciastem chlebowym odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 230 stopni. Około 1 godzinę.



Polecamy wszystkim smakoszom domowego chleba!

Kategorie przepisów