Chleb do żurku na zakwasie

Zdjęcie - Chleb do żurku na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domyślam się, że świąteczne menu w wielu domach może się różnić zależnie od regionu, tradycji rodzinnych i preferencji smakowych. Jednak chyba najpopularniejszą zupą w okresie wielkanocnym jest żurek, ja preferuję ten na domowym zakwasie. Co więcej zakwas na żurek można przygotować z zakwasu chlebowego! A sam żur często podawany w wydrążonym chlebie. Widziałam już w jednym z marketów pełno ofoliowanych bochenków z charakterystyczną czapeczką, ale ja bym je omijała szerokim łukiem.

Tak naprawdę każdy chleb można przekroić w 3/4 wysokości i wyciągnąć miąższ, aby wypełnić pusty bochenek zupą. A najlepiej jeśli będzie to domowy chleb!

Poniżej polecam nowy przepis na chleb do żurku w wersji na zakwasie.  Z podanych proporcji wychodzą 3 mniejsze miseczki chlebowe, przy licznej rodzinie wystarczy podwoić lub potroić proporcje i uformować ich więcej :)

Zdjęcie - Chleb do żurku na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do żurku na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chleb do żurku na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 4 godz. 35 min.

Porcje: 3

Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody

 

Instrukcja

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, chrzan, olej i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
  2. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i dzielimy na 3 części, z każdej odkrawamy po kawałeczku. Formujemy kule, które umieszczamy w miseczkach (wielkości do zupy) wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywamy na kolejne 2 h. Pozostałe kawałeczki ciasta łączymy w jedną małą kulkę i zostawiamy w miseczce/szklance pod przykryciem.
  3. Wyrośnięte chleby przerzucamy na blachę, odwracając miski dnem do góry. Wierzch chlebów dekorujemy kuleczkami ulepionymi z pozostałego ciasta. Wkładamy do piekarnika.
  4. Chleby pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
  5. Ostudzonym bochenkom odcinamy „czapeczki”, wyciągamy miąższ chleba tworząc puste „miseczki”.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Sałatka wielkanocna – najlepsza

Sałatka wielkanocna – najlepsz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z szynki  - wielkanocne rollsy  🐥💐

Roladki z szynki - wielkanocn…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztarda
3

Biała kiełbasa pieczona z miod…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Jajka faszerowane curry

Jajka faszerowane curry

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z rzodkie…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu