Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania)
Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?
Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.
Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.
Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Sliwka Porcje: 1 Skladniki- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 1 banan
- 2 łyżeczki soli
- ciepła woda
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę i sól.
- W małej miseczce rozgnieć banana i dodaj do mieszanki. Dodaj też zakwas. Całość pomieszaj drewnianą łyżką.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj aż składniki się połączą, ale nie będą zbyt lepkie. Powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto przypominające ciepłą plastelinę, wtedy przestań dolewać wodę.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił do formy. Lekko uklep rękami w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i przełóż do ciepłego miejsca (ja wstawiam chleb do pokoju, w którym suszę pranie) na co najmniej 12 godzin. Chleb powinien urosnąć.
- Po upływie tego czas rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz chleb przez ok 45 minut, aż po włożeniu do niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Gdy po jakimś czasie zbyt mocno brązowieje z góry, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.