Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania)

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.

Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę i sól.
  2. W małej miseczce rozgnieć banana i dodaj do mieszanki. Dodaj też zakwas. Całość pomieszaj drewnianą łyżką.
  3. Powoli dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj aż składniki się połączą, ale nie będą zbyt lepkie. Powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto przypominające ciepłą plastelinę, wtedy przestań dolewać wodę.
  4. Ciasto przełóż do prostokątnej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił do formy. Lekko uklep rękami w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i przełóż do ciepłego miejsca (ja wstawiam chleb do pokoju, w którym suszę pranie) na co najmniej 12 godzin. Chleb powinien urosnąć.
  5. Po upływie tego czas rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Piecz chleb przez ok 45 minut, aż po włożeniu do niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Gdy po jakimś czasie zbyt mocno brązowieje z góry, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Bananowa krówka – bez pieczenia

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Zdrowe batony – 4-składnikowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit babeczki

Fit babeczki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia
3

Ciasto „Bananowy song” – bez p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki czekoladowe z malinami
1

Muffinki czekoladowe z malinam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Koktajl bananowo – ananasowy
2

Koktajl bananowo – ananasowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki pszenne z ziarnami
1

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
1

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake