Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania)

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.

Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę i sól.
  2. W małej miseczce rozgnieć banana i dodaj do mieszanki. Dodaj też zakwas. Całość pomieszaj drewnianą łyżką.
  3. Powoli dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj aż składniki się połączą, ale nie będą zbyt lepkie. Powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto przypominające ciepłą plastelinę, wtedy przestań dolewać wodę.
  4. Ciasto przełóż do prostokątnej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił do formy. Lekko uklep rękami w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i przełóż do ciepłego miejsca (ja wstawiam chleb do pokoju, w którym suszę pranie) na co najmniej 12 godzin. Chleb powinien urosnąć.
  5. Po upływie tego czas rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Piecz chleb przez ok 45 minut, aż po włożeniu do niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Gdy po jakimś czasie zbyt mocno brązowieje z góry, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Babeczki Bananoffee
1

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Banan smażony   w cieście z mąki z ciecierzycy

Banan smażony w cieście z mą…

figmara figmara
figowe smaki

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto czekoladowo bananowe
1

Ciasto czekoladowo bananowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bananowa krówka
4

Bananowa krówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
1

Orkiszowe precle z jogurtem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny