Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania)

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.

Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę i sól.
  2. W małej miseczce rozgnieć banana i dodaj do mieszanki. Dodaj też zakwas. Całość pomieszaj drewnianą łyżką.
  3. Powoli dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj aż składniki się połączą, ale nie będą zbyt lepkie. Powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto przypominające ciepłą plastelinę, wtedy przestań dolewać wodę.
  4. Ciasto przełóż do prostokątnej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił do formy. Lekko uklep rękami w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i przełóż do ciepłego miejsca (ja wstawiam chleb do pokoju, w którym suszę pranie) na co najmniej 12 godzin. Chleb powinien urosnąć.
  5. Po upływie tego czas rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Piecz chleb przez ok 45 minut, aż po włożeniu do niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Gdy po jakimś czasie zbyt mocno brązowieje z góry, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.

#version#

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pancakes z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym (wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Pancakes z karmelizowanymi ban…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Owsianka z kawą zbożową

Owsianka z kawą zbożową

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kawa bananowa na zimno

Kawa bananowa na zimno

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Chlebek bananowy z jeżynami

Chlebek bananowy z jeżynami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy zakwas  żytni do chleba i na żur
2

Domowy zakwas żytni do chleba…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb