Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania)

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak to już chyba w życiu jest, że lubimy pójść na łatwiznę. A najlepiej, gdy jeszcze gdy nie namęczymy się w ogóle a nasz produkt nie straci na jakości, czyż nie?

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś podałam wam przepis na naprawdę pyszny chleb pełnoziarnisty bez zagniatania i sądząc po nadchodzących do niego bardzo często nowych komentarzach, stwierdzam, że na takie proste chleby jest wielkie zapotrzebowanie. Nie ukrywam, że sama lubię pomieszać masę łyżką i stworzyć z tego coś pysznego. Gdy wyjdzie, satysfakcja wzrasta i koniecznie muszę się z wami podzielić nowym przepisem.

Zdjęcie - Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Różnica między wyżej wspomnianym chlebem bez zagniatania jest taka, że tym razem możecie stworzyć jeszcze zdrowszy chleb na zakwasie! W poprzednim przepisie użyłam drożdży, tym razem wystarczy pomieszaj składniki, odstawić na kilkanaście godzin (ja pomieszałam je, gdy rano wychodziłam do pracy) i już późnym wieczorem możemy mieć pyszny bochenek z chrupiącą skórką.

Chleb bananowy na zakwasie (bez zagniatania) Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki soli
  • ciepła woda

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę i sól.
  2. W małej miseczce rozgnieć banana i dodaj do mieszanki. Dodaj też zakwas. Całość pomieszaj drewnianą łyżką.
  3. Powoli dolewaj ciepłą wodę. Mieszaj aż składniki się połączą, ale nie będą zbyt lepkie. Powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto przypominające ciepłą plastelinę, wtedy przestań dolewać wodę.
  4. Ciasto przełóż do prostokątnej formy do pieczenia, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb się nie przykleił do formy. Lekko uklep rękami w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i przełóż do ciepłego miejsca (ja wstawiam chleb do pokoju, w którym suszę pranie) na co najmniej 12 godzin. Chleb powinien urosnąć.
  5. Po upływie tego czas rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Piecz chleb przez ok 45 minut, aż po włożeniu do niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Gdy po jakimś czasie zbyt mocno brązowieje z góry, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.

#version#

Kategorie przepisów

Podobne przepisy