Chleb bakaliowy na zakwasie

Chleb bakaliowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na kolejny pyszny chlebek w którym można się zakochać. Wyszedł po prostu idealny, ma chrupiącą skórkę o rustykalnym wyglądzie, a miąższ jego jest miękki i delikatny w smaku.

Chleb nie jest na słodko, chociaż dodatek suszonych owoców dodaje mu słodyczy. Przełamana ona jest dodatkiem do ciasta soli i orzeszków ziemnych.

Właściwie jedyną trudnością przy jego wykonaniu jest fakt, że wieczór przed wypiekiem należy pamiętać o tym, by dokarmić zawkas. W ten sposób stanie się on aktywny i gotowy do wypieków następnego dnia. A o tym jak to zrobić dowiecie się w notce o zakwasie żytnim z naszego działu Niezbędnik :)

Jeśli chodzi o dodatki do chleba, to wybrałam takie bakalie jakie miałam pod ręką (czyli w kuchennej szafce): orzeszki ziemne, migdały, suszone śliwki, suszoną papaję oraz suszone plastry banana. Jeśli zdecydujecie się na skorzystanie z tego przepisu to możecie je zamienić na inne ulubione bakalie, pamiętając jedynie o zachowaniu mniej więcej podobnych proporcji :)

Zdjęcie - Chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb bakaliowy na zakwasie Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 hours 30 mins Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 4 hours Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 200 g maki żytniej typ 720
  • 280 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 30 g orzechów ziemnych
  • 50 g suszonych śliwek
  • 15 g sezamu
  • 30 g suszonej papaji
  • 30 g migdałów
  • 25 g suszonych bananów
  • kilka kostek lodu
Przygotowanie
  1. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, dodajemy cukier oraz sól.
  2. Suche składniki mieszamy z aktywnym zakwasem i zaczynamy wyrabiać mikserem.
  3. W tym czasie stopniowo wlewamy 200 ml letniej wody.
  4. Gdy składniki się połączą, dalej miksując wsypujemy bakalie.
  5. W trakcie wyrabiania dolewamy jeszcze 100 ml letniej wody.
  6. Połączone składniki w lepkie ciasto (widoczne na zdjęciu) zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  7. Po wyrośnięciu ciasta podsypujemy je odrobiną mąki żytniej i wyrabiamy 2 minuty, aby uzyskać formę kuli (widoczne na zdjęciu). Tak uformowaną kulę kładziemy na blasze z pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 230 stopni. Do miseczki ze stali nierdzewnej wrzucamy kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskamy parę podczas pieczenia, a skórka będzie chrupiąca.
  9. Chleb nacinamy ostrym nożem (u mnie na około bochenka – widoczne na zdjęciu) .
  10. Pieczemy najpierw przez 15 minut. Następnie (ważne!) wyłączamy termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
  11. Chleb pieczemy kolejne 15 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
2.2.8

Zdjęcie - Chleb bakaliowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów