Chińska zupa z kurczakiem i jajkiem
Bardzo smaczna, rozgrzewająca i treściwa zupa. Ciekawym akcentem jest to, że zamiast jajka na twardo, zawiera jajko w tzw. koszulce ;)
Pierwszy raz gotowałam takie jajka i muszę przyznać, że to o wiele łatwiejsze, niż mi się wydawało. Chyba będę je częściej robić, na przykład na śniadanie :)
CHIŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
1 litr bulionu drobiowego,
1 por,
125g różyczek brokułów (mogą być mrożone),
125g gotowanego mięsa z kurczaka (z bulionu – ja użyłam udka),
2 duże pieczarki,
4 jajka,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym),
1 łyżka wytrawnego sherry,
odrobina sosu chili,
+ chili w proszku do posypania
Przygotować jajka w koszulkach: Zagotować w garnku wodę, dodać sól i ocet, po czym zmniejszyć ogień. Na mały talerzyk lub spodek wybić jedno jajko i delikatnie zsunąć je ze spodeczka do wody. Po ok. 30 sekundach można lekko „zagarnąć” łyżką białko, by za bardzo się nie rozwlekało i trzymało razem. Gotować 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową na talerz. To samo zrobić z pozostałymi jajkami.
W drugim garnku zagotować bulion. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucić por i pieczarki, gotować 5 minut, następnie dodać brokuły i kurczaka, doprawić sherry i sosem chili. Gotować, aż brokuły będą miękkie (jeśli używamy mrożonych – wystarczy 5 minut).
Zupę rozlać na talerze, nałożyć po jednym jajku na porcję. Posypać odrobiną chili i od razu podawać.
(Przepis znalazłam w książeczce "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
Pierwszy raz gotowałam takie jajka i muszę przyznać, że to o wiele łatwiejsze, niż mi się wydawało. Chyba będę je częściej robić, na przykład na śniadanie :)
CHIŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
1 litr bulionu drobiowego,
1 por,
125g różyczek brokułów (mogą być mrożone),
125g gotowanego mięsa z kurczaka (z bulionu – ja użyłam udka),
2 duże pieczarki,
4 jajka,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym),
1 łyżka wytrawnego sherry,
odrobina sosu chili,
+ chili w proszku do posypania
Przygotować jajka w koszulkach: Zagotować w garnku wodę, dodać sól i ocet, po czym zmniejszyć ogień. Na mały talerzyk lub spodek wybić jedno jajko i delikatnie zsunąć je ze spodeczka do wody. Po ok. 30 sekundach można lekko „zagarnąć” łyżką białko, by za bardzo się nie rozwlekało i trzymało razem. Gotować 2 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową na talerz. To samo zrobić z pozostałymi jajkami.
W drugim garnku zagotować bulion. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Mięso pokroić na nieduże kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucić por i pieczarki, gotować 5 minut, następnie dodać brokuły i kurczaka, doprawić sherry i sosem chili. Gotować, aż brokuły będą miękkie (jeśli używamy mrożonych – wystarczy 5 minut).
Zupę rozlać na talerze, nałożyć po jednym jajku na porcję. Posypać odrobiną chili i od razu podawać.
(Przepis znalazłam w książeczce "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")