Chińska zupa cebulowa z jajkiem
Zupy cebulowe są zaskakująco proste a zarazem pyszne. Uwielbiam najprostszą polską cebulankę, pożywną z ziemniakami i kiełbasą, albo kremową z dodatkiem smietany. Pyszna i nietypowa jest taka zupa z dodatkiem kiełbasy, grzanek i...ziaren słonecznika. Natomiast chińska z jajkiem kojarzy mi sie z ...dzieciństwem, naprawdę:)) Przywodzi mi na myśl cebulnicę, czyli mnóstwo uduszonej cebuli z dodatkiem jajka. Polecam!
Składniki:
4 średnie cebule
2 roztrzepane jajka
1 litr rosołu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
1 cebula dymka
na zasmażkę:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
Roztopić masło w garnku o grubym dnie, dodać mąkę kukurydzianą i smażyć, aż zasmażka zbrązowieje. zalać ją rosołem. zagotować, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, sos sojowy, sól, pieprz, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1/2 godziny. wyłączyć gaz, wlać okrężnym ruchem jajka, poczekać 5 sekund, zamieszać energicznie. Drobno posiekać dymke, posypać nią zupę już rozlaną na talerzu i podawać.
Smacznego;-)